Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Αποστολάκης στο Πρώτο για Μητσοτάκη-Ερντογάν: Καλή η εικόνα αλλά τίποτα ουσιαστικό πέρα από το ότι η Τουρκία εξασφάλισε τα F-16 (audio)

«Καλή η εικόνα, καλό κλίμα, μία προοπτική ηρεμίας» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, προσέθεσε ωστόσο πως «δεν βγήκε βέβαια τίποτα ουσιαστικό πέρα από το γεγονός ότι είδαμε ότι η Τουρκία εξασφάλισε την προμήθεια των F-16».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για γεωπολιτικούς λόγους, θέλουν να δώσουν τα F-16, σημείωσε ο κ. Αποστολάκης. «Ο Μπάιντεν, λοιπόν το υποσχέθηκε και από εκεί και μετά, μένει να πειστεί το Κογκρέσο» συνέχισε ο πρώην υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα τα πάρει.  

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις Μενέντεζ  και τους όρους που ζητά να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, ο κ. Αποστολάκης διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορούν να μπουν όροι».

«Αγοράζει κάποιος πολεμικό υλικό, τι όρους να του βάλεις; Πού θα το χρησιμοποιήσει; Ειδικά η Τουρκία, η οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί εμφανίζεται να έχει μία εικόνα και προσπαθεί να δείξει ότι είναι μία περιφερειακή δύναμη που δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν και δεν δέχεται όρους από κανέναν. Στην προκειμένη περίπτωση ή τους τα δίνουν ή δεν τους τα δίνουν. Οι όροι μπαίνουν για να πιέσουμε και να δούμε λίγο τις προθέσεις τους. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι έχει καμία ουσιαστική αξία αυτό γιατί δεν έχει ανταπόκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι δεν  θα υπάρξει θέμα γραπτών όρων. «Αλλά και αν υπάρξει δεν ξέρω αν θα το δεχτεί ο Ερντογάν. Είναι λίγο τραβηγμένο» ανέφερε.

Σχετικά με τη δήλωση Ερντογάν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε πως δεν είναι αξιόπιστη, με την έννοια ότι αυτή την περίοδο και υπό το πνεύμα και της συνάντησης στο Βίλνιους «αυτό που πρέπει να κάνει ο Ερντογάν είναι να εμφανίζεται ήπιος, διαλλακτικός και με πρόθεση προς όλη την κοινή γνώμη ότι αυτός θέλει να βρει άκρη».

«Ήδη σήμερα, έβλεπα τις δηλώσεις του ότι εγώ είμαι εδώ, θέλω να κάνω φίλους. Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω εχθρούς, γιατί να είμαι με τους Έλληνες σε αντίθεση, δηλαδή ένα χαλί φιλίας το οποίο το έχει στρώσει και περνάμε όλοι από πάνω. Δεν είναι κακό, σε καλή κατεύθυνση είναι. Μακάρι να κρατήσει αρκετά και όσο πιο πολύ κρατήσει τόσο πιο πολύ καλά είναι, γιατί φτιάχνουν και οι προθέσεις του να κουβεντιάσουμε, να γίνουν πέντε πράγματα. Ωστόσο μην πιστεύουμε ότι επειδή υπάρχει αυτό το κλίμα αυτή τη στιγμή, ότι έχουν ξεχάσει αυτά που διεκδικούν και αυτά που κατά καιρούς έχουν δηλώσει» συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ένα «παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό. «Το ξέρουμε ότι είναι παράθυρο. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε με πάρα πολλή σοβαρότητα, με πάρα πολλή προσοχή. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που θα ανοιχτούν και οι προθέσεις να συζητήσουμε σε διάφορα επίπεδα θα γίνουν από επιτροπές και από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας γιατί όλα αυτά μπορεί να είναι μία ευκαιρία για να επιλυθούν θέματα, μπορεί να είναι όμως και μία περίπτωση να πέσουμε σε πολύ σοβαρές παγίδες. Θέλει λοιπόν, να το δούμε σαν ευκαιρία και να το αξιοποιήσουμε σαν ευκαιρία αλλά με πάρα πολύ προσοχή» τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μιας πιθανής συμφωνίας για την πώληση των τύπου F-16, ο κ. Αποστολάκης, ανέφερε πως έχει δύο σκέλη το αίτημα, το ένα είναι της αναβάθμισης και το άλλο είναι, καινούργια F-16 τύπου viper, τα οποία κάποια υπάρχουν στην παραγωγή, κάποια θα πρέπει να φτιαχτούν, άρα χρειάζονται κάποια χρόνια για να υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα.

Ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ακόμα, ότι «δεν πρόκειται να μας δώσουν F-35 εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με τα F-16 στην Τουρκία». Συγκεκριμένα τόνισε «αν δεν δώσουν F-16 στην Τουρκία βλέπω πολύ δύσκολα να παίρνουμε και εμείς F-35. Η υπόθεση αυτή, αν δώσουν σε εμάς F-35 και αγνοήσουν την Τουρκία σε αυτά που ζητάει, θα διαρρήξει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία σε πολύ μεγάλο βαθμό».

«Όσο και να δείχνουν ότι σκέφτονται διαφορετικά, προσπαθούν να κρατάνε μια ισορροπία. Δεν μπορεί λοιπόν η Τουρκία να ζητάει F16 και αναβάθμιση και εμάς να μας δίνει και να τους έχει πετάξει από το πρόγραμμα των F-35, για συγκεκριμένους λόγους βέβαια και εμάς να μας δώσει τα F-35. Θεωρώ δηλαδή ότι δεν θα το κάνουν οι ΗΠΑ» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Ως προς την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης, λέγοντα πως δεν θα ήθελε να πάρει τη θέση κανενός «γιατί ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά από τους άλλους», σημείωσε πάντως πως «η κ. Αχτσιόγλου έκανε ένα άνοιγμα στο κέντρο και δείχνει ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί ιδεολογικά σαν κόμμα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More