Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Ε: Το 88% των πολιτών προτιμά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν την προσφορά καταφυγίου σε Ουκρανούς που φεύγουν από τη ρωσική εισβολή παρά την αποστολή όπλων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικαλέστηκε το DPA τη Δευτέρα.

Περίπου το 88% των πολιτών της ΕΕ υποστήριξε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και το 82% του κοινού του μπλοκ «θεωρεί ότι όσοι φεύγουν από τον πόλεμο είναι ευπρόσδεκτοι», σύμφωνα με δήλωση της Κομισιόν τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο οπλισμός της Ουκρανίας έλαβε μόνο το 59% της έγκρισης των πολιτών της ΕΕ. «Η αγορά και προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» υποστήριξε πλήρως το 26% των ερωτηθέντων, ενώ το 33% τείνει να εγκρίνει.

Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο δημόσιας αντίθεσης , με συνολική αποδοκιμασία του 48% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 46%. Η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ουγγαρία ανέφεραν επίσης υψηλά επίπεδα αποδοκιμασίας.

Η πλειοψηφία του γερμανικού κοινού (58%) υποστήριξε τον οπλισμό της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική προκαλεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ τους.

Η δημόσια υποστήριξη για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή ήταν επίσης ισχυρή.

Περίπου το 71% του κοινού υποστήριξε τα σωφρονιστικά μέτρα, το 42% τα ενέκρινε πλήρως και το 29% τείνει να τα εγκρίνει.

Η πλειοψηφία (63%) των ερωτηθέντων στην ΕΕ υποστηρίζει επίσης την απαγόρευση των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Η Φινλανδία το υποστήριξε περισσότερο – 66%, ενώ στην Ελλάδα το 45% του κοινού αποδοκίμασε το μέτρο.

Η δημοσκόπηση βρήκε επίσης υποστήριξη για τις προσπάθειες της ΕΕ για τον τερματισμό των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία στο 82%.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρέασε και το 85% των ερωτηθέντων που την αγοράζουν. Περίπου το 56% από αυτούς θεώρησαν τη Ρωσία υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών.

Η έρευνα για αυτήν την έκθεση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 26.337 ατόμων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ 23 και 30 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το DPA.

Πηγή: dpa

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More