Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Καπάνταης, διαβητολόγος, για τη σεματουγλίδη: Οι παχύσαρκοι ψάχνουν να βρούν ένα βοήθημα – Έχει εφταπλασιαστεί η ζήτηση, λέει ο Α. Βαλτάς

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών για τον τρόπο χορήγησης φαρμακευτικού σκευάσματατος για το διαβήτη που βοηθά στην απώλεια κιλών. Για το θέμα που έχει προκαλέσει και την παρέμβαση του ΕΟΦ μίλησαν στην ΕΡΤ ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ,ο οποίος κατήγγειλε ότι χορηγείται παράνομα από γιατρούς και ο διαβητολόγος – ενδοκρινολόγος Ευθύμιος Καπάνταης που υπεραμύνθηκε της επιλογής των σύγχρονων φαρμάκων για πιο άμεσα αποτελέσματα.

«Πρόκειται για ένα πολύ καλό αντιδιαβητικό φάρμακο που δείχνει ότι έχει και καρδιοαγγειακή προστασία. Δεν προστατεύει μόνο το ζάχαρο του αίματος και άρα είναι προτιμόμενο για πολλούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Καπάνταης.

Φάρμακα δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού

Όπως είπε ο γιατρός η πολύ αυξημένη ζήτηση του σκευάσματος που περιέχει σεμαγλουτίδη (semaglutide) έχει προκαλέσει την έλλειψη του σε όλο τον κόσμο. Αναφορικά με τον τρόπο χορήγησής του στη χώρα μας ο κ. Καπάνταης υποστήριξε ότι «πολλά φάρμακα δίνονται στον πάγκο (των φαρμακείων) χωρίς συνταγή γιατρού», όπως σημείωσε.

«Το άλλο πρόβλημα που προκάλεσε την έλλειψη αυτού του φαρμάκου είναι ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο χωρίς να υπάρχει η συγκεκριμένη ένδειξη για το οποίο κυκλοφορεί. Ο συνδυασμός αυτός αυξάνει την έλλειψη αυτή του φαρμάκου στην Ελλάδα απ’ ότι στα υπόλοιπα κράτη» επισήμανς ο κ. Καπάνταης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δραστική ουσία του σκευάσματος τόνισε ότι όταν ανεβαίνει η δοσολογία της σεμαγλουτίδης έχει φανεί ότι έχει δραστική επίδραση στην απώλεια του βάρους.

«Στις ΗΠΑ ήδη κυκλοφορεί στη δοσολογία των 2,4 mg για την απώλεια του βάρους. Στην Ελλάδα το παρεξηγήσαμε. Χρησιμοποιούμε την αντιδιαβητική δοσολογία για απώλεια βάρους. Αυτή η δοσολογία επιφέρει μια μικρή απώλεια βάρους» είπε ο κ. Καπάνταης διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει άλλο εγκεκριμένο φάρμακο για την παχυσαρκία που αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία από τον περασμένο Ιανουάριο.

«Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση της υγείας του ατόμου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ποσότητα λίπους και όχι βάρους στο σώμα. Είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση και συχνά υποτροπιάζουσα» εξήγησε ο κ. Καπάνταης.

Και όπως τόνισε «οι παχύσαρκοι επείδη υποτροπιάζουν ψάχνουν να βρούν ένα βοήθημα. Και πρέπει να τους δώσουμε ένα βοήθημα. Αυτό το βοήθημα είναι η φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφείται από τον γιατρό και εκτελείται από τον φαρμακοποιό».

Ελέγχεται ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση

Θέση στο ζήτημα που έχει προκληθεί από την αυξημένη και ίσως αδικαιολόγητη ζήτηση του αντιδιαβητικού σκευάσματος ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθεί χωρίς συνταγή γιατρού γιατί ελέγχεται ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση».

Και όπως τόνισε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί το συγκεκριμένο σκεύασμα ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγών. «Δεν μπορεί να το δώσει ο φαρμακοποιός» είπε ο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποκαλύπτοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία τόσο του ίδιου όσο και του γνωστού διαβητολόγου Χρήστου Ζούπα «η ζήτηση μέσα σε ένα χρόνο έχει εφταπλασιαστεί».

Υπάρχουν γιατροί που συνταγογραφούν παράνομα το αντιδιαβητικό φάρμακο

Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι όντως υπάρχει μια υπερσυνταγογράφηση που δείχνει ότι συνταγογραφειται και για άλλους λόγους, όπως αδυνατίσματος, και όχι μόνο για ιατρικούς.

«Η έννοια του παράνομου είναι ότι ο γιατρός όταν συνταγογραφεί μπορεί να υπερβεί το ιατρικό πρωτόκολλο. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Είναι παράνομο» κατήγγειλε ο κ. Βάλτας διευκρινίζοντας ότι το σύστημα μπορεί να βρεί ποιοι γιατροί δεν έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ντόμινο στην αγορά του φαρμάκου που έχει προκληθεί στην αγορά μετά την υπεσυνταγογράφηση λέγοντας ότι ο διαβητικός ασθενής που δε βρίσκει πια το φάρμακο που λάμβανε στρέφεται σε ένα άλλο το οποίο και εκείνο ενδέχεται να παρουσιάσει έλλειψη.

Από την πλευρά του ο κ. Καπάνταης υπεραμύνθηκε της απόφασης των ιατρών να χορηγούν τα σύγχρονα φάρμακα στους ασθενείς για πιο άμεσα ιατρικά αποτελέσματα. «Πολλές αγωγές διαβητικών μετακινήθηκαν σε αυτό το φάρμακο που είναι πολύ καλό και του δίνει όφελος μεγαλύτερης επιβίωσης», υποστήριξε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ένα αντιδιαβητικό φάρμακο φάνηκε τόσο αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας

Infographic: 4 στους 10 Έλληνες θα είναι παχύσαρκοι το 2035

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More