Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζ. Ζούπης στο Πρώτο:  Κέρδισε η στρατηγική Μητσοτάκη – Εμφανίστηκε ως μόνη λύση εξουσίας (audio)

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν μία μεγάλη νίκη της στρατηγικής και της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίστηκε ουσιαστικά ως η μόνη εναλλακτική λύση εξουσίας» επισήμανε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Όπως είπε, στην προεκλογική περίοδο συγκρίθηκαν προγράμματα, κυβερνητικές θητείες γιατί ήταν ένα κυβερνητικό κόμμα εναντίον του προηγούμενου κυβερνητικού, αντιλήψεις, προτάσεις και συγκρίθηκαν και στρατηγικές, αφηγήματα και διακυβεύματα που έβαλε το κάθε κόμμα. «Είχαμε από τη μία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να λέει θέλω αυτοδυναμία, θα κάνω αυτά, έχω αυτόν τον απολογισμό και προχωράω και από την άλλη δεν υπήρχε τίποτα που να στέκει. Υπήρχε μία πρόταση προοδευτικής συνεργασίας, η οποία μετά γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε πρώτος, πράγμα το οποίο δεν έστεκε με βάση την απλή αναλογική, με Βαρουφάκη μέσα, με Βαρουφάκη έξω, με ΠΑΣΟΚ να λέει αν πάρω διψήφιο και αφού φύγει ο Μητσοτάκης και μετά με κυβέρνηση που καλό θα ήταν ο Βελόπουλος και το ΚΚΕ να λείπουν από τη Βουλή, ώστε να γίνει κυβέρνηση ανοχής και μετά συζητήσαμε για μια, δυο μέρες και για φυλακές και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δηλαδή, από την μία υπήρξε σαφές μήνυμα, από την άλλη υπήρχε η πλήρης θολούρα και η έλλειψη στρατηγικής» υποστήριξε ο κ. Ζούπης.

«Την τελευταία εβδομάδα έγιναν απερίγραπτα λάθη. Χρυσή Αυγή, Θεανώ, Κατρούγκαλος, μια σειρά πράγματα. Έλεγα σε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χθες, ότι αν είχαμε μία κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα θα έλεγα, Πρόεδρε, ήταν όλα λάθος. Αυτό αποδόμησε πλήρως οποιοδήποτε οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέσαμε έξω, εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτω από ένα 24-25» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, αποκαλύπτοντας ότι στην τελευταία μέτρηση, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 11% και φαινόταν απίστευτο.

«Όποιος αναλυτής δει και ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών ως απλά κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα στρατηγικό λάθος. Το πρώτιστο θέμα χθες, παράλληλα με αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μία κυβέρνηση η οποία διαχειρίστηκε ουκ ολίγες κρίσεις, ένας πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτηρίστηκε νεοφιλελεύθερος, ακροδεξιός ότι δεν νιώθει τους πολίτες, που είναι του μπαμπά του ότι είναι συνηθισμένος να κάνει αποστασίες, ότι είναι Όρμπαν, πήρε πάνω από 40% και πλησίασε να πάρει αυτοδυναμία με απλή αναλογική. Αυτό δείχνει πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία η οποία δεν αμφισβητείται εύκολα. Ας αφήσουν τους μικρομεγαλισμούς κάποιοι πριν ο αλέκτωρ λαλήσει γιατί υπάρχουν μπροστά και δεύτερες εκλογές» επισήμανε ο κ. Ζούπης.

«Το λέω από το 2019. Ο κόσμος κουράστηκε να αναζητούν κάποιοι δυστοπικές πραγματικότητες και αγανακτισμένους. Ο κόσμος έχει απαίτηση να δει αλλαγές στη ζωή του και με αυτό θα κρίνει από την πρώτη μέρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και υπάρχει και το άλλο ζήτημα, όταν παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 50% και πάνω του χώρου του κέντρου, ποιος εκφράζει την προοδευτική παράταξη;» προσέθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη, ότι δημιουργείται μια δυναμική η οποία μπορεί να ενισχύσει ενόψει ελεύθερων εκλογών τις τάσεις που φάνηκαν χθες. «Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ανατροπή. Νομίζω ότι οδεύουμε προς μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες» υποστήριξε.

Σχετικά με το πώς ψήφισαν οι νέοι ψηφοφόροι λίγο πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και ενώ είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εφόσον βρισκόταν στην εξουσία, ο κ. Ζούπης επισήμανε ότι σε αλλεπάλληλες έρευνες η πλειοψηφία της κοινής γνώμης που έφτανε το 70%, τασσόταν υπέρ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Πρέπει να καταλάβουμε, ότι οι νέοι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητούν πιο εύκολα, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι έχουν μία ιδιόμορφη πραγματιστική θέληση. Οι νέοι δεν είναι οι νέοι της μεταπολίτευσης που πρώτα κάναμε την επανάστασή μας και μετά αναζητούσαμε την ταυτότητά μας ή τη δουλειά μας. Ενδιαφέρονται για τις σπουδές τους, ενδιαφέρονται να βρουν δουλειές με σοβαρούς μισθούς. Γι’ αυτούς, προοδευτικός είναι όποιος δίνει λύσεις σε αυτά» είπε καταλήγοντας ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More