Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημέρα μνήμης και καταδίκης: Παρουσία της ΠτΔ το μνημόσυνο για τα 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Επέτειος μνήμης και καταδίκης του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων σήμερα. Η αναίτια εκτέλεση των Καλαβρυτινών πριν από 79 χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, συνιστά ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας. Στη μαρτυρική πόλη τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι σφαγείς του γερμανικού στρατού έγραψαν με τις πράξεις τους μια από τις μελανότερες σελίδες της αιματηρούς δράσης τους στα Καλάβρυτα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 στοίβαξαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο και οδήγησαν τους άνδρες άνω των 14 ετών στην Ράχη του Καππή, την ώρα που έβαζαν φωτιά σε σπίτια και μαγαζιά.

Τα πολυβόλα γάζωσαν τους Καλαβρυτινούς και η χαριστική βολή των Γερμανών επισφράγιζε ένα ακόμα έγκλημα. 79 χρόνια μετά, τα Καλάβρυτα αποτελούν ένα από τα χωριά σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας, που σημάδεψε οδυνηρά τη συλλογική μνήμη.

«Μια ολοκληρωτική καταστροφή, για την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν λογοδότησε, ούτε τιμωρήθηκε. Ένα γεγονός που σημάδεψε οδυνηρά τη συλλογική μας μνήμη. Τιμάμε τα μαρτυρικά θύματα, καθώς και όσους έμειναν πίσω, γέροντες, γυναίκες, παιδιά, και πάλεψαν για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μέσα στον τρόμο και την ερήμωση» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν πρόκειται να ξεχαστούν οι εκτελέσεις εκατοντάδων αμάχων και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων.

«Η Ελλάδα δεν θα παύσει να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ως ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η χώρα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Τιμάμε σήμερα τα θύματα της Σφαγής των Καλαβρύτων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, στις 13/12/1943. Η εκτέλεση εκατοντάδων αμάχων και η ολοσχερής καταστροφή της ιστορικής πόλης ουδέποτε θα ξεχαστούν. (1/2) pic.twitter.com/amKYfAAUYK

— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 13, 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς ήρωες και στη συνέχεια, συμμετείχε πεζή στη λιτανεία και κατέθεσε στεφάνι στον Τόπο Εκτέλεσης. Ξεναγήθηκε στο μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας που είδε σπάνια κειμήλια από την περίοδο της Επανάστασης.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More