Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η σημερινή και η πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε τα δικά της μηνύματα. Σε μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «Τιμάμε σήμερα την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν η εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν 105 χρόνια, κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Η πρώτη πολίτης της χώρας σημειώνει ακόμη «πως κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook για την ημέρα επισημαίνει πως «Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνιτη λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με την φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά το χρόνο καθώς θα διεκδικεί την δικαίωση. Μέχρι η η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η φετινή Ημέρα μνήμης, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες.Χτιζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα,με πυξίδα την ειρήνη και την δικαιοσύνη».

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ενώ η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Σύνταγμα.

Αίθουσα Σύνταξης: Κατερίνα Φρύσσα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More