Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία των ΑΧΕΠΑ

“H επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Η συμβολή των ΗΠΑ στην Οικονομική Ανάπτυξη και Σταθερότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ” ήταν το θέμα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν οι ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής με πρωτοβουλία του προέδρου τους Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη, του Δημήτριου Μουτούση πρόεδρου της Διεθνούς πρωτοβουλίας “Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας” και της περιφέρειας ΑΜΘ. Προσκεκλημένοι ομιλιτές ήταν Κυβερνητικά στελέχη και φορείς που εχουν σχέση με την οικονομία, ενώ αξιζει να σημειωθεί ότι έγινε αισθητή η απουσία των επιμελητηρίων της Ροδόπης. Μεταξύ των ομιλιτών ήταν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος έκανε λόγο για νέα δεδομένα και την στρατηγική σχέση μεταξύ της πατρίδας μας και των ΗΠΑ που δίνουν μια νέα δυναμική στην περιοχή.

Η σύμβουλος του περιφερειάρχη Ζωή Κοσμίδου είπε ότι είναι ιαίτερη τιμή που η περιφέρεια ΑΜΘ διοργανώνει από κοινού με τους ΑΧΕΠΑ αυτη την ημερίδα- συνέδριο για την επανεκκίνη της Ελληνικής Οικονομίας. Ο Δημήτρης Σκάλκος γ.γ Δημοσίων Επενδύσεων τόνισε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για όλες τις περιφέρειες της χώρας και εξίσου για την περιφερεια ΑΜΘ για μια σειρά μεγάλων έργων, στον τομέα των μεταφορών, υποδομών, ενέργειας που στοχεύουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή επξάρτηση της ευρύτερης περιοχής. Το ταμεία Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 μόνο για την ΑΜΘ θα ξεπεράσει τα 640 εκατ, ευρώ. Τα κινητα για την ΑΜΘ είναι σημαντικα και η επιδότηση της επένδησης αγγίζει το 85%.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αφού ευχαριστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία του συνεδρίου πρόσθεσε ότι “το Αμερικανικό ενδιαφέρον το οποίο αναδικνύεται και μέσα από την εκδήλωση των ΑΧΕΠΑΝΣ είναι ένα κλειδί που μπορεί να ανοιξει ένα χώρο ευκαιριών για την περιοχή μας και γι αυτό θα πρέπει να αναδέιξουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε για να προσελκίσουμε επενδύσεις”.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία εξιδικευμένων ομιλητών κσι εκλεκτών προσκεκλημένων “που θα αναδείξουν μια σειρά από στοιχεία , της πολιτικής της κυβέρνησης αλλα και των αιτημάτων που υπάρχουν και πρέπει η περιφέρεια ΑΜΘ να προχωρήσει μπροστά. Εχουμε καταρτήσει ενα σχέδιο για την ανάπτυξη της ΑΜΘ , είναι ενα ανοιχτό σχέδιο που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα.”

Η κ Σοφία Ζαχαράκη υφυποργός Τουρισμού μεταξύ άλλων είπε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ είναι ένας τουριστικός προορισμός 4 εποχών που έχει και το οικοτουριστικό κομμάτι, τις θαλλασες με τις γαλάζιες σημαίες, τη γαστρονομία, τις διαδρομές, τα υπεροχα τοπία, τις ιαματικές πηγές. Σε ότι αφορά τον τουρισμό φέτος σε όλη την Ελλαδα σημειωθηκε αύξηση των επισκεπτών, αύξηση της μέσης δαπάνης αλλα μείωση των ημερών διαμονής, το ίδιο συνέβη και στη Θράκη.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλισμένη επισιτιστική επάρκεια και η αγροτοδιατροφική αλυσίδα λειτουργεί αδιατάραχα. Οσον αφορά την περιφέρεια ΑΜΘ 1210 νέοι εντάσονται στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Θα λάβουν 35-40.000 ευρώ ο κάθε ένας και μάλιστα το 70% αυτών προκαταβολικά. Επίσης ο κ Στύλιος τόνισε ότι εντάσονται στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας 3700 αγρότες οι οποίοι σε βάθος τριετίας θα λάβουν το ποσό των 52 εκ. ευρώ. Παράλληλα 11 μεγάλα έργα αγροτικής οδοποιίας έχουν προγραμματιστεί για την ΑΜΘ. Τέλος ερωτηθείς για το φράγμα Κομψάτου είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο των μελετών.

Τέλος ο γ.γ Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ Καραμαλάκης ανακοίνωσε την πρόσληψη 750 συνοριοφυλάκων που θα κατάγονται από την ΑΜΘ, την ενίσχυση με 300 αστυνομικούς την περιοχή της Θράκης από άλλες περιοχές της χώρας. Τονισε ότι σχεδιάζεται η επέκταση του φράκτη στον Έβρο ενώ όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στην ΑΔ Ροδόπης με μεταθέσεις είπε ότι οι ετήσιες μεταθέσεις θα γίνουν το τελευταίο 10ημερο του Ιανουαρίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More