Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Κίνδυνος για τα πανεπιστήμια με την μείωση διεθνών φοιτητών

Ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ προκειμένου να μειώσει την είσοδο μεταναστών στην χώρα έχει θέσει σε ισχύ μέτρα τα οποία έχουν φέρει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης αναφέρει ότι αν δεν υπάρξουν πιο ελαστικά μέτρα πολλά από τα πανεπιστήμια της χώρας μπορεί και να καταρρεύσουν.

Ο Ρίσι Σούνακ θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές διεθνών φοιτητών αποτελούν πρόβλημα για την Βρετανία καθώς η φοιτητική βίζα γίνεται συχνά αντικείμενο κατάχρησης. Η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών φοιτητών και των μελών της οικογένειάς τους, για να εμποδίσει τις περιπτώσεις αναζήτησης ασύλου μετά το πέρας των σπουδών.

Από την άλλη μεριά, η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης βρίσκεται αντίθετη στο σύστημα της κυβέρνησης για την αποτροπή μεταναστών στην Βρετανία και επισημαίνει ότι οι διεθνείς φοιτητές παίζουν σημαντικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας διότι έχουν βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του. Ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στοιχεία που συνδέουν την φοιτητική βίζα με το πρόβλημα της μετανάστευσης στην χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ σε απάντηση προς την Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης τονίζει ότι περισσότερο από το 40% των διεθνών φοιτητών είτε δεν εργάζεται είτε το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνάει τα 18,834 δολάρια.

Η Βρετανία διαθέτει μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως όπως είναι το Oxford, το Cambridge και το Imperial College London, τα οποία ενισχύουν την καινοτομία και αυξάνουν την δημιουργικότητα των φοιτητών. Άλλωστε πολλοί πολιτικοί ηγέτες έχουν αποφοιτήσει από τα γνωστά πανεπιστήμια της Βρετανίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More