Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ην. Βασίλειο: Αντιπαράθεση για τα «ελεύθερα σχολεία» ιδιωτικής επίβλεψης

Ιδιωτικά κολέγια όπως το Ήτον, αναλαμβάνουν την επίβλεψη στα ελεύθερα σχολεία που εξήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση και για υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι το κόστος ζωής απαγορεύει στους φτωχότερους να σπουδάσουν.

15 νέα “Ελεύθερα” σχολεία χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, αλλά δεν διοικούνται από τις τοπικές αρχές, αντίθετα, διοικούνται από άλλους οργανισμούς -συνηθέστερα τραστ ακαδημιών- αλλά και από την ελεύθερη αγορά και τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση τα ονομάζει “ελεύθερα διότι, “έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να καινοτομούν και να αυξάνουν τα επίπεδα ποιότητας, για παράδειγμα μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τις αμοιβές των δασκάλων και το πρόγραμμα σπουδών”.

Τρία από τα νέα σχολεία, θα διευθύνονται από τις “υψηλής απόδοσης” Ακαδημίες Star καθώς και το διάσημο Eton College. Στόχος είναι αυτά τα σχολεία να βοηθήσουν στην ταχεία αύξηση της εξέλιξης ταλαντούχων ντόπιων μαθητών σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είπε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ότι «δεν θα μπορούσε να σπουδάσει νομικά» υπό την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

«Θυμάμαι έντονα να υπολογίζω προσεκτικά το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα τρόφιμα», είπε ο Στάρμερ.

Ο 60χρονος αρχηγός των Εργατικών αναφερόμενος σε λεπτομέρειες για την οικογένεια του, είπε ότι μεγάλωσε σε εργατική οικογένεια και χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει τις νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Leeds με υποτροφίες και με εργασία, όπως είπε.

Στις 24 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης GCSEs για τα 16χρονα παιδιά.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More