Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ην. Βασίλειο: Σε ισχύ οι μετά Brexit συμφωνίες εμπορίου με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Από σήμερα (Τετάρτη 31 Μαΐου) τίθενται σε ισχύ οι μετά το Brexit συμφωνίες εμπορίου με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με την υπουργό Επιχειρήσεων να χαρακτηρίζει τη μέρα “ιστορική”.

Οι συμφωνίες καταργούν τους δασμούς σε όλες τις εξαγωγές προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και διευκολύνουν τις πωλήσεις των βρετανικών επιχειρήσεων προς αυτές τις χώρες, επισημαίνει στην ανακοίνωση του υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου.

Όπως προβλέπουν οι “ευεργετικοί” όροι των συμφωνιών, ανοίγει η πρόσβαση σε αυτές τις αγορές και για υπηρεσίες εκτός από προϊόντα, ενώ “θα μειωθεί η γραφειοκρατία για το ψηφιακό εμπόριο και τις θεωρήσεις εργασίας”.

Από την 1η Ιουλίου 2024 οι Βρετανοί θα μπορούν να παραμείνουν στην Αυστραλία για έως και τρία χρόνια χωρίς να χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις θέσεων εργασίας όπως ορίζει το σύστημα της χώρας.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερες από 100.000 αποστολές μέσω ταχείας μεταφοράς αεροπορικά με την DHL.

“Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς τίθενται σε ισχύ οι πρώτες εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματευτήκαμε μετά το Brexit”, δήλωσε η υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοκ.

Ωστόσο, υπάρχει κριτική καθώς οι υπολογισμοί της ίδιας της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει αμελητέα μακροπρόθεσμη συνεισφορά στη βρετανική οικονομία, προβλέποντας ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο κατά 0,08%, ή 2,3 δισ. λίρες ετησίως, έως το 2035, αναφέρει ο Γκάρντιαν.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More