Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Δωρεά 7 drones στο Κοσσυφοπέδιο, 6 για την αστυνομία και 1 για την επιτήρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δώρισαν επτά drones στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, για να χρησιμοποιηθούν για αποστολές επιτήρησης και τακτικής παρατήρησης, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέ.

Κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής δωρεάς στην Πρίστινα, ο Χοβενιέ είπε ότι η τελευταία βοήθεια των ΗΠΑ προς τους θεσμούς επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου “αντανακλά μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ανάπτυξη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου”.

“Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων αποστολών πολέμου για τα ναρκωτικά και επιβολής του νόμου”, είπε ο Χοβενιέ.

Ο πρεσβύτης  επισήμανε  ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αμερικανική δωρεά έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες αφότου η τελευταία δέχτηκε επίθεση (24.09) από ένοπλη ομάδα Σέρβων στο χωριό Bajska του δήμου Zvecan.

Η Σερβία απέρριψε τις κατηγορίες του Κοσσυφοπεδίου ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, την οποία οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου περιέγραψαν ως “απόπειρα προσάρτησης του βόρειου Κοσσυφοπεδίου”.

“Δεδομένης της κλίμακας των εγκληματικών δραστηριοτήτων από οργανωμένες ομάδες στην περιοχή, αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα αποτελέσουν ζωτική πηγή για την επιβολή του νόμου στο Κοσσυφοπέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας στο έδαφος και στον αέρα”, πρόσθεσε ο Χοβενιέ.

O Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Γκαζμέντ Χότζα χωρίς να διευκρινίσει τον τύπο των drones, είπε ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ενίσχυση της ασφάλειας για τους πολίτες όλου του Κοσσυφοπεδίου.

«Η σημερινή δωρεά ολοκληρώνει την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και βοηθά στην επέκταση των ικανοτήτων της για τη διαχείριση του έργου της όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο το δυνατόν πιο δίκαια, επαγγελματικά και με διαφάνεια. Νομίζω ότι ακόμη και η διαφάνεια της 24ης έχει κάνει την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να απολαμβάνει σεβασμού για τη δουλειά που έκανε εκείνη την ημέρα, αυτό έγινε μέσα από τα πλάνα που τραβήξαμε από τα drones», τόνισε ο Χότζα.

Η δωρεά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση των ικανοτήτων της αστυνομίας να χειρίζεται καταστάσεις στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και σε άλλες ερευνητικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσει η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο μέλλον”, δήλωσε ο Χότζα.

Πηγή: Albinfo

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More