Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τη δημοσίευση των τροποποιημένων φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ

Επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ ψήφισε την Τρίτη για τη δημοσιοποίηση των μερικώς τροποποιημένων φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο έλεγχο για τον ηττημένο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο καθώς υποβάλλει νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Ο βουλευτής Lloyd Doggett είπε στο CNN ότι η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής ψήφισε τη δημοσιοποίηση μιας περίληψης των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ μεταξύ 2015 και 2021, τα χρόνια κατά τα οποία ήταν υποψήφιος πρόεδρος και υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο.

Ο Κέβιν Μπρέιντι, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στο πάνελ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από αυτές τις επιστροφές εξακολουθούσαν να ελέγχονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ, επομένως δεν ήταν σαφές πόσους φόρους οφείλει ο Τραμπ.

Το υλικό πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη διαγραφή ευαίσθητων πληροφοριών, δήλωσαν μέλη της επιτροπής.

Ο Τραμπ, σε αντίθεση με τους προηγούμενους προεδρικούς υποψηφίους, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, καθώς προσπάθησε να κρατήσει μυστικές λεπτομέρειες για την περιουσία του και τις δραστηριότητες της εταιρείας ακινήτων του, The Trump Organization, και πολέμησε ενάντια στις προσπάθειες των Δημοκρατικών να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Αν και οι υποψήφιοι δεν υποχρεούνται από το νόμο να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι προηγούμενες προεδρικές υποψηφιότητες και από τα δύο κόμματα το έκαναν οικειοθελώς για αρκετές δεκαετίες.

Οι Δημοκρατικοί είπαν ότι πρέπει να δουν αυτά τα αρχεία για να αξιολογήσουν εάν η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ελέγχει σωστά τις προεδρικές φορολογικές δηλώσεις και να αξιολογήσει εάν απαιτείται νέα νομοθεσία.

Ο Τραμπ, για την περίοδο 2017 έως το 2021, δήλωσε βαριές απώλειες από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για αρκετά χρόνια ώστε να αντισταθμίσει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης και καταθέσει μαρτύρων σε δίκη για τα οικονομικά του. Αυτό του επέτρεψε να πληρώσει πολύ λίγο φόρο.

(AP Photo/Andrew Harnik, File)

Ο Οργανισμός Τραμπ κρίθηκε ένοχος στις 6 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη για διενέργεια 15ετούς εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης των φορολογικών αρχών. Η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμα έως και 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ο Τραμπ δεν είναι προσωπικά υπεύθυνος. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη αγωγή για απάτη στη Νέα Υόρκη που τον κατηγορεί ότι διογκώνει τεχνητά την αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αντιμετώπιζε συνεχείς ερωτήσεις σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς ξένοι αξιωματούχοι και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ξόδευαν χρήματα στα πολυτελή ξενοδοχεία του.

Μια άλλη επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα κάλεσε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να κατηγορήσουν τον Τραμπ για την πρόκληση της θανατηφόρας επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να διαλύσουν ή να ανακατευθύνουν αυτή την επιτροπή όταν πάρουν τον έλεγχο της Βουλής.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More