Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης “βρόμικης βόμβας”, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα – η οποία διαχέει πυρηνικό, χημικό ή βιολογικό υλικό μέσω συμβατικών εκρηκτικών υλών – προκαλώντας φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή και να κατηγορήσει το Κίεβο.

«Οι Ουκρανοί δεν κατασκευάζουν μια βρόμικη βόμβα, ούτε έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν λάβει απόφαση να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, χημικά, βιολογικά» όπλα, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει και τις βρόμικες βόμβες, ο αξιωματούχος απάντησε: «Ναι».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε μια σειρά πρόσφατων τηλεφωνικών συνομιλιών με ομολόγους του από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, στις οποίες δήλωσε ότι το Κίεβο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν από κοινού την Κυριακή τους ρωσικούς ισχυρισμούς και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε επίσης τις κατηγορίες.

«Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία φέρεται να προετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει όλα αυτά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η Ρωσία έχει υποστεί μια σειρά στρατιωτικών ηττών στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με τους παρατηρητές της σύγκρουσης και το Κίεβο να λένε ότι το Κρεμλίνο γίνεται όλο και πιο απελπισμένο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More