Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θεωρούν αναγκαία την υποστήριξη των εταίρων της χώρας παρά τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείματα  

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προσήλθαν στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας σχετικά με το αίτημα του Biden για 106 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, του Ισραήλ και των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές την Τρίτη ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, παρά τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και τις διαφωνίες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησής του προς αυτές τις χώρες, γράφει το Reuters.

«Εάν ο Πούτιν είναι επιτυχημένος, δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», είπε ο Όστιν. «Αν είσαι ένα κράτος της Βαλτικής, νομίζεις ότι θα είσαι ο επόμενος και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα θα αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και θα βρεθούμε σε πόλεμο».

Επικαλούμενος  ότι η υποστήριξη προς τους Αμερικανούς εταίρους είναι απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια, ο Μπάιντεν ζήτησε 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, περίπου τα μισά από τα οποία θα δαπανηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκατάσταση των αποθεμάτων όπλων που είχαν εξαντληθεί από την προηγούμενη υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο Μπάιντεν ζήτησε επιπλέον 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, 9 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων στο Ισραήλ και τη Γάζα, 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, 4 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προσπαθειών της Κίνας στην Ασία.

Η επίτευξη του σχεδίου χρηματοδότησης του Μπάιντεν είναι αβέβαιη. Οι Δημοκρατικοί, καθώς και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία που κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, υποστηρίζουν κυρίως τη στρατηγική του Μπάιντεν να συνδυάσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία με την υποστήριξη του Ισραήλ.

«Αυτή είναι η ώρα για γρήγορη και αποφασιστική δράση για να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να επιβληθούν πραγματικές συνέπειες στους τυράννους που έχουν τρομοκρατήσει τον λαό της Ουκρανίας και του Ισραήλ», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ.

Είναι ξεκάθαρα η τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός συνεπούς στρατιωτικού πακέτου για το Κίεβο πριν από τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου του 2024 και οι προσπάθειες δημόσιας και ιδιωτικής άσκησης πίεσης του αρχηγού της μειοψηφίας της Γερουσίας θεωρούνται ως η τελευταία μεγάλη πολιτική μάχη του.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ηγούνται της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθενται στον συνδυασμό των δύο ζητημάτων του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημόσια υποστήριξη για τη βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ταχθεί εναντίον της.

Στην πρώτη του σημαντική νομοθετική δράση, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που διαχωρίζει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από αυτή προς την Ουκρανία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών θα ήταν νεκρό στην άνω αίθουσα, ακόμη και αν περνούσε από τη Βουλή. Επιπλέον, η διοίκηση του Λευκού Οίκου έχει πει ότι ο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο εάν έφτανε στο γραφείο του προέδρου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 221-212 στη Βουλή, αλλά οι συνάδελφοι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49. Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Μπάιντεν

Πηγή: defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More