Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Χιλιάδες επισκέπτες στην “Βραδιά Ερευνητή” που οργάνωσε το ΙΤΕ

Το αδιαχώρητο επικράτησε στις αίθουσες ρομποτικής, Μικροηλεκτρονικής και Μοριακής Βιολογίας.

Από τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής, έως και τις οκτώ, περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του Ηρακλείου, πέραν των φοιτητών, μαθητές , οικογένειες με μικρά παιδιά και άνθρωποι που ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά την έννοια της “έρευνας”, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στη “Βραδιά Ερευνητή”.

“Αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον του κόσμου αποτελεί για τους επιστήμονες μας την καλύτερη επιβράβευση” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Διευθυντής του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης. “Πέραν της εξαιρετικής δουλειάς του ερευνητικού μας προσωπικού, που αποτυπώνεται συνολικά στις αναφορές επιστημόνων του εξωτερικού, ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ιδρύματος Έρευνας, είναι το ότι κατάφερε να κάνει το ευρύ κοινό, στην Κρήτη και στην Ελλάδα συνολικά, να αντιληφθεί τη σύνδεση της επιστήμης με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων” , συμπλήρωσε ο κ Ταβερναράκης.

Οι πολίτες του Ηρακλείου απολαμβάνουν ήδη στο κέντρο της πόλης αλλά και στο αεροδρόμιο, τις οθόνες “απομακρυσμένης αφής” που αναπτύχθηκαν από το τμήμα Ρομποτικής. Πρόκειται για τεχνολογία που επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών, πρακτικά χωρίς αφή, από απομακρυσμένες οθόνες, οι οποίες αφορούν από πληροφορίες για την ιστορία της πόλης, την εύρεση καταλυμάτων, οδών, καταστημάτων , Υπηρεσιών κλπ. Στην πράξη, όπως μας είπαν οι ερευνητές του τμήματος, πρόκειται για την τεχνολογία που στο άμεσο μέλλον θα τη δούμε να εφαρμόζεται στα σπίτια μας στον απομακρυσμένο έλεγχο κάθε ηλεκτρονικής ή ηλεκτρικής συσκευής, χωρίς την χρήση τηλεχειριστήριου.

Οι επισκέπτες δε του εργαστηρίου Μικροηλεκτρονικής, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και τις μικροσκοπικές πλακέτες δορυφορικής επικοινωνίας, με την κατασκευή των οποίων το ΙΤΕ μετέχει πρακτικά στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου διαστήματος δίδοντας την δυνατότητα στους “μικροδορυφόρους” να επικοινωνούν ταχύτατα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγουν με την Γη. Αντίστοιχα σπουδαία επιστημονική εργασία προσέφερε το ΙΤΕ, όπως είναι ήδη γνωστό και στο πεδίο της πρόληψης και του ελέγχου του COVID στη χώρα μας, με συμπεράσματα που βοήθησαν τη διεπιστημονική επιτροπή στην λήψη στοχευμένων μέτρων, αλλά και στον έλεγχο σκευασμάτων για τη θεραπεία της νόσου.

Στο ίδιο πεδίο, της προφύλαξης του γενικού πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες ,αυτήν την στιγμή στο ΙΤΕ αναπτύσσεται έρευνα που θα συμβάλλει στον άμεσο έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών που μοιραία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο. Όλα αυτά αποτελούν μικρό ποσοστό μόνο από τη συνολική προσφορά και της αναβάθμισης της επιστημονικής υπεραξίας που προσδίδει στη χώρα μας η λειτουργία του ΙΤΕ, που φέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More