Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αντεπίθεση υψηλού ρίσκου της Ουκρανίας – Πως εξελίσσεται, πότε θα θεωρεί ότι πέτυχε

Η κατάσταση των μετώπων δύο και πλέον εβδομάδες από την έναρξη των επιχειρήσεων της ουκρανικής αντεπίθεσης, η στάση του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της πλημμύρας που δημιούργησε η κατάρρευση του φράγματος της Νόβα Καχόβκα επί του πεδίου δράσης, η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και τα όρια για να κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία αυτής της φάσης του πολέμου αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ( Α’ Πρόγραμμα ΕΡΑ, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος ήταν ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας». 

Η ουκρανική αντεπίθεση ή επίθεση πιο σωστά με στρατιωτικούς όρους, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λουκόπουλος,  όταν αναπτυχθεί σ’ όλο το εύρος της θεωρείται πως θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δράση στην Ευρώπη μετά τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Και οι δύο πλευρές αναφέρουν επιτυχίες και απώλειες των αντιπάλων σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.  Oι Ουκρανοί μιλούν για τις επιθέσεις τους πέριξ της Ζαπόριτσα, περιοχών του Νότιου και Κεντρικού Ντονέσκ και ξανά στα περίχωρα της Μπαχμούτ, αν και η πρόοδος που αναφέρουν αφορά μερικές εκατοντάδες μέτρα και ούτε καν χλμ. Ωστόσο, για όλα τα μέτωπα δηλώνουν πως έχουν καταλάβει συνολικά 100 τ. χλμ. Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, αναφέρονται στην απόκρουση όλων αυτών των ενεργειών. Έμφαση δίνεται στην «σφήνα» που επιδιώκει να δημιουργήσει η ουκρανική πλευρά στη Βρεμίβκα, στους τομείς Ριβνόπιλ και Ουροτζάινε, που έχει κατεύθυνση από το νότιο σύνορο των γειτονικών επαρχιών Ντονέτσκ και Ζαπορίζια προς την Αζοφική Θάλασσα. Προφανώς πρόκειται για μια από τις προσπάθειες των Ουκρανών να διαχωρίσουν τις ρωσικές δυνάμεις και τις κατεχόμενες από αυτούς περιοχές και να αποκόψουν κάποια στιγμή την Κριμαία. Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την ύπαρξη έντονων μαχών στην περιοχή, παραδεχόμενη εμμέσως την επιχείρηση, αλλά συμπλήρωσε πως οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με σημαντικές απώλειες για τον εχθρό.   

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την επίθεση της και σημειώνει σταθερή πρόοδο, αλλά πρόκειται μια πολύ βίαιη μάχη, και πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος με υψηλό κόστος». Το ζήτημα πάντως είναι πως οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς στα πεδία των μαχών δεν υπάρχει κανείς τρίτος πολεμικός ανταποκριτής ή παρατηρητής. Κι εκείνο που προς το παρόν αποτελεί κοινό τόπο είναι η παρατήρηση αρκετών ειδικών που εκτιμούν πως είναι δύσκολο να φανταστούν τη μια ή την άλλη πλευρά να είναι σε θέση να αποκτά εύκολα κάποιο καθαρό πλεονέκτημα. 

Με βάση τον Γ.Γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιένς Στόλτενμπεργκ «η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Κι  όσα περισσότερα εδάφη κερδίζει τόσο πιο δυνατό θα είναι το χέρι της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Λουκόπουλος ερωτάται, ωστόσο, πόση ποσοτικά και ποιοτικά είναι η συμβολή της Συμμαχίας στην επιχείρηση επίθεσης/αντεπίθεσης της Ουκρανίας και τι μπορεί ακόμη να προσμένει σε στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ και τα μέλη του για τη συνέχεια. 

Επίσης, η αναζήτηση του ποιος ευθύνεται σχετικά με την κατάρρευση του φράγματος της Νόβα Καχόβκα συνεχίζεται, αλλά ίσως ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα την αλήθεια. Όμως, πέραν των αιτιών, τίθεται το ερώτημα ποια είναι η κατάσταση επί του πεδίου και ποιος ευνοείται, μετά τις πρώτες πλημμύρες αλλά από και την πτώση απ’ ό, τι φαίνεται της στάθμης των νερών τις τελευταίες μέρες. 

Ακόμη, αρκετή συζήτηση έχει γίνει για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πυρομαχικά αρμάτων τα οποία είναι κατασκευασμένα με κράματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έχουν ιδιαίτερη διατριτική ικανότητα. Οι Αμερικανοί έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, αν και σε δημοσίευμά της η  Wall Street Journal αναφέρει πως το Πεντάγωνο σκέπτεται να στείλει τέτοια πυρομαχικά, μετά από αρκετές εβδομάδες εσωτερικής συζήτησης, για τον εξοπλισμό των αρμάτων μάχης Abrams. Είναι επίσης γνωστό πως οι Βρετανοί έχουν δώσει στους Ουκρανούς τέτοια βλήματα μαζί με τα άρματα Challenger που τους έχουν παραχωρήσει. Οι Ρώσοι δηλώνουν από την πλευρά τους, πως η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα σημάνει ανάλογη απάντηση εκ μέρους τους. Να σημειωθεί πως τα βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν θεωρούνται πυρηνικά όπλα, αλλά η χρήση τους διασκορπίζει στο περιβάλλον ουσίες χαμηλής ραδιενέργειας και υψηλής τοξικότητας. Ο κ. Λουκόπουλος ερωτάται για το ζήτημα, καθώς ο ίδιος προέρχεται από το Όπλο των Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού και έχει εκπαιδευτεί σε όλους τους τύπους των αρμάτων που χρησιμοποιούνται σ΄ αυτό τον πόλεμο.  

Τέλος, η εν λόγω αντεπίθεση της Ουκρανίας αναμένεται να αποτελέσει τον μόνο παράγοντα που μπορεί να αλλάξει την τελματώδη κατάσταση των μετώπων των τελευταίων πολλών μηνών, εφόσον βεβαίως πετύχει. Κι αυτό θα θεωρηθεί πως συνέβη μόνον αν υπάρξουν σημαντικά εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία σε σύντομο διάστημα και ιδίως αν πετύχει να αποκόψει τη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με τις υπόλοιπες καταληφθείσες από τους Ρώσους περιοχές στη Ν. Ουκρανία.

Από την άποψη αυτή αποτελεί μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου,  μια  και η τυχόν αποτυχία να συμβεί κάτι σχετικό μπορεί να φέρει σε μεγάλη δυσκολία τις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως σημειώνουν αρκετοί δυτικοί αναλυτές.  Ένα ορόσημο για την παρουσίαση κάποιων πρώτων επιτυχιών είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συνέλθει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, με το οποίο η Ατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να υποκαταστήσει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της. Ένα δεύτερο χρονικό όριο για την εξέλιξη των μηχανοκίνητων επιχειρήσεων θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν περί τα τέλη Οκτωβρίου οι βροχές θα καταστήσουν και πάλι το έδαφος δύσκολα προσβάσιμο. Και πάντως, επί του παρόντος δεν διαφαίνεται καμιά περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, με τις τελευταίες διαμεσολαβήσεις των Κινέζων και Αφρικανών ηγετών να πέφτουν στο κενό.   

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More