Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αρχαία πόλη της Ευρωπού

Μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησε ο σύγχρονος κόσμος και έδωσε πλούσια τα δώρα του πολιτισμού στην υπόλοιπη ήπειρο, που ζούσε στην καταχνιά των πυκνών δασών και των άγριων φυλών.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, καθηλώνει τους τηλεθεατές με το ρεπορτάζ του από την  αρχαία Βοττιαία, στην καρδιά του Μακεδονικού βασιλείου.

Για την πατρίδα του Σελεύκου Α΄ του Νικάνορος μιλά η Γεωργία Στρατούλη, Πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ο ενθουσιασμός δεν περιορίζεται σε αυτά που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και στο πως τα νέα παιδιά, οι μαθητές των σχολείων γίνονται κοινωνοί του αρχαίου πολιτισμού.

Στην κοιλάδα του Αξιού, του «Νείλου» όπως την αποκαλεί η κ. Στρατούλη, μια περιοχή που πολλοί αγνοούν, περίπου 150 μαθητές πέρασαν από τον χώρο το τελευταίο διήμερο και έμαθαν από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές αρχαιολογίας τι σημαίνει το πολύτιμο άγγιγμα για την συντήρηση αυτών αντικειμένων.

Μήτρες από αντικείμενα και ειδώλια προσφέρονται στους μαθητές για να δημιουργήσουν από πηλό όσα φιλοξένησε η γη επί αιώνες κρυμμένα στα έγκατά της. μαθαίνουν την λεπτή εργασία της συντηρήσεως των θησαυρών. Τρόπον τινά οι μαθητές από τα σχολεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρήσουν αυτά τα έργα στο διηνεκές του χρόνου και της μνήμης.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο χώρος είναι πλέον ανοικτός στο κοινό και 2.000 άνθρωποι πέρασαν από εκεί, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν, να δούν, να ζήσουν ‘Ελληνες και ξένοι επισκέπτες για όσα εξελίχθηκαν στον Ευρωπό από το 3.000 π.Χ. έως και την πρόσφατη βυζαντινή περίοδο.  

Όπως επισημαίνει η κ. Στρατούλη, μέσω έξι ψηφιακών διαδρομών, μιας εφαρμογής που διατίθεται δωρεάν, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος σε κάθε γωνιά του πλανήτη να ζήσει στον χώρο, να τον περιηγηθεί, να τον ανακαλύψει από την αρχή.

Τα ελληνιστικά και ελληνορωμαϊκά νεκροταφεία της Ευρωπού καθημερινά αποκαλύπτουν στοιχεία για την δημόσια, ιδιωτική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλεως.

Η δίδυμη της πόλη, η λεγομένη “Πομπηία της Ερήμου” η Δούρα Ευρωπός, στον Ευφράτη ποταμό, στην Μεσοποταμία, αντανακλά το μεγαλείο της Ευρωπού της Παιονίας, ο οποίος είναι ένας “ζωντανός” αρχαιολογικός χώρος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More