Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Βόρεια Ιταλία αντιμέτωπη (ξανά) με σημαντική λειψυδρία – Ανησυχία ενόψει του καλοκαιριού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το περασμένο καλοκαίρι η Βόρεια Ιταλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα λειψυδρία η οποία χτύπησε πολλούς τομείς, κυρίως τη γεωργία. Όπως ανέδειξε πέρσι η ΕΡΤ με σχετικό ρεπορτάζ και οδοιπορικό στην Πεδιάδα του Πάδου ποταμού, η στάθμη το καλοκαίρι είχε φτάσει σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ αρκετών μέτρων λόγω ελλιπών χειμερινών βροχών και χιονοπτώσεων.

“Η Βόρεια Ιταλία αποκομμένη από τις ατλαντικές μετεωρολογικές διαταραχές”
Φέτος λοιπόν η τάση φαίνεται να παραμένει αρνητική, ειδικά στα Βόρειο Δυτικά της χώρας, όπου επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ποικίλουν τα διάφορα ρεπορτάζ στην ιταλική τηλεόραση τα οποία δείχνουν τα έμπρακτα αποτελέσματα της λειψυδρίας στον μεγάλο ποταμό Πάδο. Χαρακτηριστική της κατάστασης η εικόνα στην παραδοσιακή περιοχή επιτήρησης Πόντε ντέλα Μπέκα, όπου η στάθμη του ποταμού βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα κάτω από το υδρομετρικό μηδέν.

Όπως δήλωσε στην Corriere della Sera ο Μασιμιλιάνο Πάσκουι, κλιματολόγος και ερευνητής, “η κατεύθυνση των ατλαντικών μετεωρολογικών διαταραχών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, και έχουν μετακινηθεί βορειότερα από τις Άλπεις ή νοτιότερα, περνώντας πάνω από τις Κεντρικές και Νότιες περιοχές, αποκόπτοντας τη Βόρειο Ιταλία”. Εν ολίγοις: λείπει το φρέσκο χιόνι στις Νότιες Άλπεις, οι βροχές στην Πεδιάδα του Πάδου, ενώ η κατάσταση στα Κεντρικά και Νότια της Ιταλίας δεν δείχνει ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα, οι φετινές υδάτινες ελλείψεις του Βορρά συσσωρεύονται με αυτές του χειμώνα 2020-21. Ήδη πέρσι, 5 Αυγούστου, η εφημερίδα Eco di Bergamo δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Ξηρασία και ζέστη, η νέα κανονικότητα”, τονίζοντας την πρόσφατη τάση ειδικά στον παραγωγικό Ιταλικό Βορρά. Και ενώ ο Πάσκουι μιλά για “περίπου πενήντα ημερών βροχής” ώστε να καλυφθεί εν μέρει η έως τώρα έλλειψη, ο ίδιος τονίζει πως “είναι απίθανο να βγούμε από αυτήν μέσα σε λίγους μήνες, μπορούμε μόνο να μειώσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης” με μια διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Λειψυδρία σημαίνει βαρύτατες επιπτώσεις και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, μαζί με την ενεργειακή κρίση του τελευταίου έτους, μεταφράζεται ως εμπόδιο στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Βόρειας Ιταλίας. Η Πεδιάδα του Πάδου φιλοξενεί μερικές εκ των πιο παραγωγικών περιφερειών της Ιταλίας, όπως Λομβαρδία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια, οι οποίες ξεπερνούν το 40% του Ιταλικού ΑΕΠ.

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα η Il Sole 24 Ore, επικαλούμενη τη Συνομοσπονδία εταιρειών που εκπροσωπούν το 70% της ιταλικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Elettricità Futura, η ξηρασία ρεκόρ του 2022 σηματοδότησε μείωση των βροχοπτώσεων της τάξεως του 46%, με μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε σχεδόν το μισό της ιστορικής παραγωγής του τομέα.

Με το 2023 να ξεκινά με έλλειψη περίπου του 70% του νερού (αποθηκευμένο ως χιόνι), και όπως υπογραμμίζει ο Λορέντσο Τζιουσάνι, Διευθυντής Παραγωγής και Εμπορίας του Ομίλου A2A, αναμένεται “μια πιθανή κρίσιμη θερινή περίοδο υπό υδάτινης άποψης”, γεγονός το οποίο ανησυχεί εφόσον “το νερό χρησιμοποιείται όχι μόνο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών”. Μια αλυσιδωτή αντίδραση, με πολλές και διάφορες επιπτώσεις. 

Χαμηλή η στάθμη των Αλπικών λιμνών
Χαρακτηριστικό της λειψυδρίας είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σε δύο σημαντικές Ιταλικές Αλπικές λίμνες, Κόμο και Γκάρντα.

Η πρώτη φέρει τη στάθμη της περίπου 6 εκατοστά κάτω από το μηδέν, το οποίο ήδη σημαίνει συναγερμός, εφόσον επαναφέρει τις αναμνήσεις του περασμένου καλοκαιριού – εν μέσω πλήρους υδρικής κρίσης. “Η κατάσταση της λίμνης Κόμο είναι σοβαρή” δηλώνει ο διευθυντής της Αρχής Διαχείρισης και Προστασίας Αρδευτικών Υδάτων. “Τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο -45%. Σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου, η στάθμη της λίμνης είναι 40 εκατοστά χαμηλότερη”.

Δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα η λίμνη Γκάρντα, η οποία παρουσιάζει μια ενδεικτική – για τους κατοίκους και πολλούς τουρίστες – εικόνα. Το ‘Λαγονήσι’ (Isola dei Conigli), το οποίο συνήθως φτάνει κανείς κολυμπώντας ή περπατώντας σε σχετικά ρηχά νερά από την περιοχή Τόρκιο, τώρα συνδέεται με την στεριά μέσω μιας λωρίδας γης, την οποία χρησιμοποιούν εδώ και μέρες οι τουρίστες είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατα. Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Giornale di Brescia, “είναι από το Φεβρουάριο του 2002 που η λίμνη δεν έχει αγγίξει τα 43 εκατοστά κάτω από το μηδέν”. Και αυτό, σε μια λίμνη της οποίας τα ύδατα χρησιμεύουν για άρδευση των γύρω περιοχών αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση, πέρα του τοπικού οικοσυστήματος.

Ρεκόρ χαμηλής παλίρροιας στη Βενετία
Εντυπωσιακό φαινόμενο αποτελεί και η εκπληκτικά χαμηλή παλίρροια που έπληξε τη Βενετία την Παρασκευή 17/02, όταν η στάθμη του νερού έπεσε στα περίπου -56 εκατοστά από το κανονικό – το αντίθετο του γνωστού φαινομένου της acqua alta. Αποτέλεσμα είχε πολλές γόνδολες και βάρκες να ακουμπούν για ώρες στις λασπωμένες κοίτες των καναλιών. Η άμπωτη έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα και στην τοπική ναυσιπλοΐα τις τελευταίες ημέρες.
Όπως σημειώνουν οι Αρχές, τα φαινόμενα χαμηλής παλίρροιας αυτών των ημερών είναι απολύτως φυσιολογικά για την περίοδο. Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειψυδρία, η εκπληκτικά χαμηλή στάθμη του νερού στη Βενετία προκύπτει από το προστιθέμενο στοιχείο της υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στην Βόρειο Ιταλία, κάτι που μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα του φαινομένου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More