Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η.Β: Μείωση κατά 90% της παράνομης μετανάστευσης Αλβανών αναγνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός

Ο υπουργός Παράνομης Μετανάστευσης της Βρετανίας, Μάικλ Τόμλινσον, δήλωσε σήμερα ότι η παράνομη μετανάστευση Αλβανών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί πάνω από 90%.

Στην ομιλία του κατά τη Διυπουργική Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων «Συνεργασία για την ασφάλεια και τις μεταναστευτικές ροές μέσω των Δυτικών Βαλκανίων», που πραγματοποιείται στα Τίρανα, ο Tomlinson είπε ότι «το φαινόμενο της μεγάλης κλίμακας παγκόσμιας μετανάστευσης είναι μια πρόκληση που επηρεάζει όλους εμάς που είμαστε εδώ σήμερα.

Αυτή η μαζική μετακίνηση ανθρώπων έρχεται σε πολλές μορφές. Η πλειοψηφία μέσω της νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης και ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις για να ζητήσουν άσυλο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών συνεχίζει να υπάρχει για πολλούς λόγους. Περιλαμβάνει εκμετάλλευση και κατάχρηση από αδίστακτες εγκληματικές συμμορίες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαπράττουν τα πιο σοβαρά και αποτρόπαια εγκλήματα μέσω εμπορίας ανθρώπων».

«Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένας από τους βασικούς διαδρόμους που είναι μάρτυρες αυτών των τεράστιων παράτυπων μεταναστευτικών ροών, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διέρχονται από την περιοχή το 2023, ενώ και το 2024, αναμένεται να συμβεί η ίδια τάση», δήλωσε ο Tomlinson.

Ο Βρετανός υπουργός ανέφερε ότι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

«Εμπνέομαι από την συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα κατά το 2024 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων με σκάφους στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 90%.

Η κοινή μας ομάδα εργασίας για τη μετανάστευση, η χρήση εργαλείων ελέγχου των συνόρων, η στρατηγική επικοινωνία, οι κοινές έρευνες καθώς και οι επενδύσεις για τη στήριξη της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων εδώ στην Αλβανία»,τόνισε ο Τόμλινσον.

Επίσης ο Τόμλινσον υπογράμμισε ότι “θα υπογραφεί συμφωνία με τον υπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Sveçla, ώστε και το Κοσσυφοπέδιο να γίνει επίσης μέρος αυτής της ειδικής ομάδας”.

Πηγή: ATSH

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More