Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γαλλική γαστρονομία αντιμετωπίζει τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η περιβόητη γαστρονομία της Γαλλίας θα δοκιμαστεί στην ύστατη δοκιμασία όταν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι θα πρέπει να ταΐσουν 15.000 αθλητές.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέταξε το «γαστρονομικό γεύμα των Γάλλων» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας το 2010.

«Το γαστρονομικό γεύμα δίνει έμφαση στη συντροφικότητα, στην απόλαυση της γεύσης και στην ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και των προϊόντων της φύσης», ανέφερε η UNESCO.

«Το γαστρονομικό γεύμα πρέπει να τηρεί μια σταθερή δομή, που αρχίζει με ένα απεριτίφ (ποτά πριν από το γεύμα) και τελειώνει με λικέρ, περιλαμβάνοντας ενδιάμεσα τουλάχιστον τέσσερα διαδοχικά πιάτα, δηλαδή ένα ορεκτικό, ψάρι ή/και κρέας με λαχανικά, τυρί και επιδόρπιο».

Ρεαλιστικά, τα εστιατόρια που διαχειρίζεται ο γαλλικός γίγαντας εστίασης Sodexo μπορεί να μην προσφέρουν μια τόσο ολοκληρωμένη εμπειρία – και αναμφίβολα λίγοι αθλητές στην ακμή της ζωής τους θα αναλάμβαναν έναν τέτοιο γαστρονομικό πανηγύρι, δεδομένου ότι θα βρίσκονται στο Παρίσι με σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θα επικεντρώνονται περισσότερο στον αγώνα παρά στην καλοπέραση.

Περίπου 40.000 γεύματα την ημέρα θα σερβίρονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, χρησιμοποιώντας προϊόντα που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία.

Η Sodexo, μέσω της θυγατρικής της Sodexo Live, έχει ήδη εμπειρία στην τροφοδοσία αθλητικών εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, όπως το Super Bowl, το Γαλλικό Όπεν του τένις και ο ποδηλατικός αγώνας Tour de France.

Θα έχει όμως να κάνει με τη σίτιση των συμμετεχόντων στους Αγώνες της 26ης Ιουλίου – 11ης Αυγούστου και στη συνέχεια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα ακολουθήσουν στις 28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου.

Τρία εκατομμύρια μπανάνες

Περίπου 6.000 άτομα θα απασχοληθούν για να βοηθήσουν στα εστιατόρια, δήλωσε την Τρίτη η διευθύνουσα σύμβουλος της Sodexo Live Ναταλί Μπελόν-Σαμπό.

Εκτός από το Ολυμπιακό Χωριό, η Sodexo θα αναλάβει επίσης την τροφοδοσία 14 άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και οκτώ Παραολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλη τη Γαλλία.

Οι διοργανωτές των αγώνων δεν έκρυψαν τι θα σερβίρουν: περισσότερα λαχανικά από ό,τι συνήθως με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

Από τα περίπου 13 εκατομμύρια γεύματα που θα σερβιριστούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, από ένα σνακ μέχρι ένα πιάτο που θα μαγειρέψει ένας κορυφαίος σεφ, ο στόχος είναι τα προϊόντα να είναι κατά 80% γαλλικά.

Πρόκειται για μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λέει ο Φιλίπ Γουέρζ, υπεύθυνος έργου για την τροφοδοσία, την καθαριότητα και τα απόβλητα στην οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024.

Η αποφυγή αναμονής στις ουρές, η παροχή τροφίμων που είναι υγιεινά, ποικίλα και καλής ποιότητας, με το 25% των προϊόντων να προέρχεται «από απόσταση 250 χιλιομέτρων» από κάθε χώρο, είναι τουλάχιστον μια πρόκληση.

«Έχουμε συνηθίσει να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Στεφάν Τσισερί, διευθύνων σύμβουλος της Sodexo Live.

Θα χρειαστεί να παραμείνουμε «προσαρμοστικοί» σε πιθανά προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και αυξήσεις τιμών για ορισμένα προϊόντα, δήλωσε στο AFP ο Μαξίμ Ζακόμπ, υπεύθυνος του έργου τροφοδοσίας της οργανωτικής επιτροπής.

Οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν από 500 συνταγές, οι οποίες επί του παρόντος υποβάλλονται σε τελειοποίηση, πριν τα μενού υπογραφούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι αδύνατο, ωστόσο, να είναι 100% τοπικά, δήλωσε ο Γουέρζ.

«Οι αθλητές θα φάνε περίπου τρία εκατομμύρια μπανάνες και αυτές δεν φυτρώνουν στην περιοχή του Παρισιού!»

Οι μπανάνες, τα εξωτικά φρούτα και το ρύζι θα είναι ωστόσο «βιολογικά ή πιστοποιημένα για δίκαιο εμπόριο», λέει ο Γουέρζ.

Όλα τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι 100% γαλλικά, ενώ τα θαλασσινά θα προέρχονται από βιώσιμη αλιεία.

Οι συνταγές έχουν καταρτιστεί μετά από διαβούλευση με αθλητές και ειδικούς σε θέματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της Ελέν Ντεφράνς, διαιτολόγου που κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

«Δεν υπάρχουν προκαθορισμένα μενού» επειδή οι διοργανωτές πρέπει να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες κάθε αθλητή, λέει η Ντεφράνς, είτε πρόκειται για ελαφριά γεύματα είτε για φόρτιση με υδατάνθρακες.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο χωριό στην περιοχή Σεν-Σεν-Ντενί βόρεια του Παρισιού, οι αθλητές θα απολαύσουν επίσης υψηλή κουζίνα.

Μια τριάδα Γάλλων σεφ θα έχουν το δικό τους χώρο δίπλα στην κύρια αίθουσα τροφίμων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αμαντίν Σαϊνό θα σερβίρει ινδικό κοτόπουλο με λαγόνι ή νιόκκι με σάλτσα κοτόπουλου. Ο Ακραμέ Μπεναλά έχει δημιουργήσει ένα τραγανό μούσλι από κινόα, ενώ μπορείτε να περιμένετε τον Αλεξάντρ Μαζία να παρασκευάσει μια γέμιση ρεβιθιού με βότανα.

Η κύρια αίθουσα φαγητού θα έχει 3.600 θέσεις και θα προσφέρει πιάτα που δεν έχουν μόνο γαλλικό θέμα, αλλά και από όλο τον κόσμο, καθώς και φαγητό τύπου «χαλάλ» για τους μουσουλμάνους αθλητές, δήλωσε ο Ζακόμπ.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να γίνουν οι Αγώνες πιο βιώσιμοι, θα εγκατασταθούν σιντριβάνια νερού για να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ ο εξοπλισμός της κουζίνας και τα μαχαιροπήρουνα θα επαναχρησιμοποιηθούν όλα, αφού οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα δώσουν τέλος σε μια κολοσσιαία υλικοτεχνική πρόκληση.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More