Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γενέτειρα του «Ελ Τσάπο» στο Μεξικό εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μουσείου διακίνησης ναρκωτικών

Η γενέτειρα του Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν εξετάζει το ενδεχόμενο να στεγάσει ένα μουσείο διακίνησης ναρκωτικών, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος, με την ελπίδα να προσελκύσει τουρίστες στην περιοχή.

Το μουσείο, στην πόλη Μπαντιραγκουάτο στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα, θα μπορούσε να αφηγείται τις ιστορίες διαφόρων έμπορων ναρκωτικών που γεννήθηκαν στην περιοχή, την καρδιά του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα, ανέφερε η μεξικανική εφημερίδα Reforma.

Ο δήμαρχος του Μπαντιραγκουάτο, Χοσέ Λόπεζ, φέρεται να έχει διαθέσει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια για το έργο, σύμφωνα με τη Reforma.

Το θέμα του νέου μουσείου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Λόπεζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι Milenio αυτή την εβδομάδα, αλλά σημείωσε ότι η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί αμετάκλητο μέρος της ιστορίας της πολιτείας.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία μας και είναι πιθανό να έχουμε ένα μουσείο αφιερωμένο στη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο Λόπεζ στο Milenio, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της τοπικής κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς των μουσείων για να μας καθοδηγήσουν», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε κλειστοί σε κανένα θέμα».

Η Αβιγκέιλ Λόπεζ, βοηθός της δημοτικής προεδρίας, δήλωσε στο Reuters ότι ένα μουσείο βρίσκεται υπό κατασκευή, αν και το περιεχόμενο και το αντικείμενό του δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ο Γκουζμάν, 65 ετών, καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2019 για διακίνηση ναρκωτικών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνωμοσία για τη δολοφονία αντιπάλων, που απορρέει από τον ρόλο του ως ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα.

Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή Supermax του Κολοράντο, την πιο ασφαλή ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More