Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΕ ζητά απαντήσεις από την Πολωνία σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απάτης με τις βίζες

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι η Πολωνία πρέπει να δώσει απαντήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι βίζες προσωρινών εργαζομένων πουλήθηκαν σε χιλιάδες μετανάστες. Υπάρχει φόβος ότι οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, τη ζώνη των 27 χωρών όπου οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί για απάτη και διαφθορά στο πολωνικό σύστημα θεωρήσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί και θα μπορούσαν να παραβιάσουν το δίκαιο της ΕΕ.

Οι πολωνικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Τα αιτήματα της Επιτροπής έρχονται την ώρα που το δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας διεξάγει εκστρατεία για τρίτη θητεία στην εξουσία στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Η Πολωνία πρέπει να αποσαφηνίσει τους ισχυρισμούς ότι τα προξενεία της στην Αφρική και την Ασία πωλούσαν προσωρινές άδειες εργασίας σε μετανάστες έναντι χιλιάδων ευρώ η καθεμία σε ένα σύστημα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τα ελεύθερα ταξίδια στην Ευρώπη, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι τα ταξίδια εντός της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων 27 χωρών με έλεγχο ταυτότητας, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν, βασίζονται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών, που περιλαμβάνουν τις περισσότερες χώρες της ΕΕ καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

«Ό,τι συμβαίνει σε ένα κράτος Σένγκεν επηρεάζει τη λειτουργία όλων των χωρών Σένγκεν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φερόμενες περιπτώσεις απάτης και διαφθοράς στο πολωνικό σύστημα θεωρήσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε ο Σχοινάς στους νομοθέτες της ΕΕ στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

«Εάν στους υπηκόους τρίτων χωρών έχει επιτραπεί το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του Σένγκεν, χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και διαδικασίες, αυτό θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, ιδίως του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ», δήλωσε.

Οι παρατηρήσεις του Σχοινά έρχονται την ώρα που το δεξιό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας διεξάγει εκστρατεία για τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Το μεταναστευτικό είναι ένα καυτό προεκλογικό θέμα και το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιο, καθώς επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Οι πολωνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Λένε ότι επτά άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας και ότι υπήρχαν λιγότερες από 300 περιπτώσεις παρατυπιών.

Όμως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε το Νόμο και τη Δικαιοσύνη για υποκρισία επειδή φέρεται να δέχεται μεγάλο αριθμό αλλοδαπών εργαζομένων, παρά τη ρητορική του κατά των μεταναστών και το νέο τείχος στα σύνορα.

Ο Τουσκ – πρώην πρωθυπουργός και κάποτε κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ ο ίδιος – και τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δέχθηκε περίπου 130.000 μουσουλμάνους μετανάστες πέρυσι μέσω του υποτιθέμενου προγράμματος, παρά τις έντονες δηλώσεις που απευθύνονταν κυρίως σε μη χριστιανούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι «λιγότεροι από 30.000 εργαζόμενοι από μουσουλμανικές χώρες ήρθαν πέρυσι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ και ασκεί πολιτική για την εφαρμογή των νόμων του μπλοκ. Ο Σχοινάς δήλωσε ότι η Επιτροπή αναζητά απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα.

«Θέλουμε να έχουμε σαφήνεια, για παράδειγμα σχετικά με τον αριθμό και τους τύπους των θεωρήσεων και των προξενικών αρχών που επηρεάζονται, καθώς και τον τόπο διαμονής των κατόχων αυτών των αδειών εργασίας», δήλωσε.

«Θέλουμε επίσης σαφήνεια σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνουν οι πολωνικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα προστατεύεται από κάθε πιθανή απάτη και διεφθαρμένη συμπεριφορά», δήλωσε ο Σχοινάς. Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε πλήρη σαφήνεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, η Πολωνία εξέδωσε πέρυσι περίπου 700.000 άδειες «πρώτης διαμονής» σε πολίτες 148 χωρών εκτός ΕΕ, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα στην έκδοση αδειών στο μπλοκ. Οι δικαιούχοι προορίζονταν να παραμείνουν στην Πολωνία, αλλά τα ταξίδια χωρίς έλεγχο ταυτότητας καθιστούν εύκολη τη μετακίνησή τους.

Η μετανάστευση αποτελεί επίσης καυτό θέμα ευρύτερα μετά τη συνάντηση μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων την περασμένη εβδομάδα για να προετοιμάσουν τις στρατηγικές της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Σχοινάς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήκουν στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο της ΕΕ. Θέλουν να προσεγγήσουν το κόμμα της Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή για τους μετανάστες πρόσφατα.

Πηγή: AP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More