Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών συσκευών

Σε τι ενέργειες  μπορούν να προβούν οι καταναλωτές για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κερδίσουν το μπόνους του 15% που θα δοθεί σε όσους μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού; Συμβουλές από τον Ευάγγελο Πάνο, ενεργειακό επιθεωρητή.

Ο καταναλωτής έχει αρκετές επιλογές και είναι στο χέρι του να γυρίσει τους διακόπτες. Στόχος είναι μια πιο ορθολογική διαχείριση των συσκευών: «Όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 26 βαθμούς» σύμφωνα με τον κ. Πάνο.

«Το μπάνιο να γίνεται με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα τις ώρες της ηλιοφάνειας, γιατί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πλέον ενεργοβόρες και κοστοβόρες συσκευές».

Από τις πλέον “ακριβές”, για το πορτοφόλι του καταναλωτή, ηλεκτρικές συσκευές είναι το πλυντήριο ρούχων, πιάτων, ο φούρνος, οι κεραμικές εστίες, το ψυγείο,  με τελευταίο σε κατανάλωση τους καταψύκτες. Π.χ., αντί για πολλά πλυντήρια μέσα σε μια εβδομάδα, να γίνονται ένα – δυο με περισσότερα ρούχα.

Το σίδερο, ο βραστήρας, οι καφετιέρες και τοστιέρες, η τηλεόραση, το κλιματιστικό, η ηλεκτρική σκούπα, ο στεγνωτήρας μαλλιών, καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Ίσως δεν φαίνεται μεγάλο το ποσό εξοικονόμησης, αλλά με ορθολογικότερη χρήση η ωφέλεια μπορεί να φτάσει στο 30% της συνολικής δαπάνης.

Όσον αφορά τις συσκευές που μένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής, π.χ. για φόρτιση συσκευών επιβαρύνουν την τσέπη με έως και 200 € τον χρόνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More