Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επομένη ημέρα για τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές

Μετά από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φετινές πυρκαγιές το ζήτημα που προκύπτει είναι πως θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

Ο οικονομολόγος Ιωάννης Ρουκάς, καλεσμένος στο στούντιο της ΕΡΤ3, σημειώνει ότι «Ένα μάθημα που πήραμε από πέρυσι είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να ασφαλίζονται».

Μια πρακτική με την οποία οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι , αλλά αποδεικνύεται “σωτήρια”, σε περιπτώσεις καταστροφών. Είναι γρήγορη η καταβολή αποζημιώσεων, μέσω των ασφαλιστικών, διαφορετικά, θα πρέπει να εκταμιευθούν χρήματα π.χ. από το Ταμείο Ανάπτυξης.  Πως θα επιδοτηθούν τόσοι επαγγελματίες που καταστράφηκαν; Στο ερώτημα απάντησε η πολιτεία δια του  Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Οικονομίας, εξηγεί ο κ. Ρουκάς. Πρόκειται για δάνεια προς τους επιχειρηματίες συνολικά έως και 25 εκατ. ευρώ. Υπάρχει τρόπος να επιδοτηθούν, χωρίς τους αυστηρούς όρους του παρελθόντος, που απέκλειαν πολλούς.

Σε σχέση με τις πυρκαγιές, προκειμένου να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV και τους δημοσιογράφους με Ed Balls και Kate Garraway, διαβεβαίωσε τους βρετανούς τουρίστες που έχασαν τις διακοπές τους, ότι: «Για όλους εκείνους των οποίων οι διακοπές συντομεύτηκαν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την επόμενη άνοιξη ή το επόμενο φθινόπωρο, ώστε να φροντίσουμε να έρθουν πίσω στο νησί και ότι θα απολαύσουν την φυσική ομορφιά του…  Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ασφαλής και ανοιχτή για επιχειρήσεις. Και για όσους από εσάς αναζητάτε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής,  ελάτε στη Ρόδο».

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν από το κράτος για τις υπηρεσίες τους σε αυτούς τους τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί η κίνηση σε περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας.  

Σύμφωνα με τον κ. Ρουκά υπάρχει η εμπειρία από τις προηγούμενες καταστροφές και έγινε πολύ γρήγορα η καταβολή των αποζημιώσεων και αυτό αναμένεται στην παρούσα κατάσταση.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί το κράτος αφορά την αγορά εργασίας. Χιλιάδες άνεργοι αναζητούν εργασία, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες εκατοντάδες επιχειρήσεις ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Ρουκάς, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 60.000, είναι στις 600.000 και τον  Μάιο η ανεργία έπεσε στο 10,8%.

Το σημαντικό είναι να δούμε ποιες ανάγκες υπάρχουν και τα πανεπιστήμια να μην τροφοδοτούν με ανέργους την κοινωνία, σε τομείς, που δεν έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό ότι άρχισαν οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αντί να δίνονται επιδόματα ανεργίας, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες επιδοτούνται για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους, που συνεισφέρουν, χωρίς να λαμβάνουν απλώς ένα επίδομα.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More