Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη: Νέα εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό για μετακίνηση των αμάχων της Γάζας

Για μια ακόμη φορά οι Ισραηλινοί ζήτησαν από τους 100.000 κατοίκους που παραμένουν στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν προς το νότο στο σημείο που θα δημιουργηθεί η ανθρωπιστική ζώνη που συμφωνήθηκε. Στο πεδίο, τη νύχτα η Χαμάς σταματά τη ρίψη ρουκετών, την ημέρα οι εκατέρωθεν βολές ξεκινούν ξανά.

Δώδεκα ώρες κράτησε η σιγή από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και από τις 10 το πρωί μέχρι πριν από τέσσερα λεπτά είχαμε τη νέα επίθεση εναντίον συνοριακών πόλεων, ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.

Πρόσθεσε ότι «η Σντερότ όπου βρισκόμαστε ότι έχει χτυπηθεί δύο φορές από το πρωί. Είναι τόσο αστραπιαία τα χτυπήματα, είναι τόσο κοντά τα σύνορα με τη Γάζα και βλέπουμε τις ρουκέτες να περνάνε πάνω από τα κεφάλια όσων βρίσκονται εδώ. Δεν ξέρω γιατί έχει επιλεγεί η Σντερότ από το πρωί, άλλες φορές δεν είναι έτσι. Πριν από λίγο λέει η εφαρμογή, έγιναν ταυτόχρονα σε οκτώ σημεία στα σύνορα της Γάζας και στην πόλη Μπερ Σεβά έγιναν χτυπήματα και μία πάρα πολύ δυνατή έκρηξη ακολούθησε από κάποιο άρμα που έβαλε εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό γίνεται όλη την ημέρα, τα μαχητικά αεροσκάφη είναι εδώ και στο μπλόκο στην πόλη Σντερότ στα 100 μέτρα από εμάς, βρίσκεται το πυροβολικό, βρίσκονται άρματα μάχης. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα στρατιωτικών οχημάτων, εξοπλισμού, φορτηγών που μεταφέρουν άρματα μάχης. Τα μαχητικά τα ακούμε, drone πετάνε συνέχεια στον ουρανό, έχουν κλείσει δρόμοι και δεν επιτρέπεται κάποιος να περάσει εδώ, εκτός και αν έχει σχέση με τον στρατό ή την αστυνομία. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι 100.000 άμαχοι -όπως τους αρίθμησαν χθες 17/10 – μπορούν να κατευθυνθούν νότια και όσοι βρίσκονται νότια να πάνε στο Χαν Γιούνις, νοτιοδυτικά, όπου θα φτάσει -χωρίς να διευκρινίσουν πώς, πότε και από ποιο πέρασμα- ανθρωπιστική βοήθεια εκεί για όλους όσοι έχουν ανάγκη».

Σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος ανέφερε ότι είναι τόσο πολύ επικίνδυνο για όλους όσοι βρίσκονται εδώ που όλοι έχουν πιάσει ένα καταφύγιο και κάθονται απ’ έξω. «Αν πάμε σε κάποια άλλη πόλη λίγο πιο μακριά, υπάρχει ένας χρόνος αντίδρασης. Εδώ είναι μηδέν, στα εκατό μέτρα από πίσω μας είναι τα άρματα, στο ενάμιση χιλιόμετρο είναι τα σύνορα, από εκεί έρχονται οι ρουκέτες» τόνισε.

Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη, Κάερα: Κάρλος Ρούβιο, Ήχος: Παναγιώτα Δερβισιώτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More