Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ στο καταφύγιο ζώων της Κερκυραϊκής Εταιρείας Προστασίας Ζώων – Πώς τα προστατεύουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς

Το φλέγον ζήτημα προστασίας των αδέσποτων ζώων ανοίγει η ΕΡΤ, την ώρα που εκατοντάδες αδέσποτα δεν κατάφεραν να σωθούν από την μανία των πυρκαγιών.

Οι εικόνες από τα άλογα, που τρέχουν στους δρόμους της Ρόδου για να σωθούν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει… όπως και η εικόνα από το σκυλάκι, που απαθανάτισε η κάμερα της ΕΡΤ να ψάχνει απεγνωσμένα καταφύγιο στα αποκαΐδια της Μάνδρας…

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Ανδριώτης επισκέφθηκε το καταφύγιο προστασίας ζώων της Κέρκυρας, όπου έχει εξασφαλιστεί αρκετός χώρος για κάθε ζώο και κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε τα ζώα που βρίσκονται εκεί, να ζουν με άνεση. 

Πώς προστατεύουμε άγρια ζώα και αδέσποτα από την μανία της φωτιάς

Όπως εξηγεί η Αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου, Κυριακή Βασιλάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιάννη Ανδριώτη,όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται… Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα.

Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας είναι συχνά θύματα της φωτιάς Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα... Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες…
Προσοχή: Όσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα… Για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική”.

Να σημειωθεί, ότι η Κ.Ε.Π.Ζ. (Κερκυραϊκή Εταιρεία Προστασίας Ζώων) είναι ένα από τα παλαιότερα φιλοζωικά σωματεία στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε από Κερκυραίους φιλόζωους πολίτες το 1939, με σκοπό να δημιουργήσουν το πρώτο φιλοζωικό σωματείο στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η κ. Βασιλάκη «πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Κ.Ε.Π.Ζ. να καταφέρει να αποκτήσει πλέον δικό της χώρο, ώστε να δημιουργήσει το πρώτο κυνοκομείο του νησιού και από τα πρώτα της Ελλάδας. Την δεκαετία του ΄70 και συγκεκριμένα το 1974, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας, αγοράστηκαν 6.5 στρέμματα και φτιάχτηκαν τα πρώτα 10 σπιτάκια με περίφραξη για τα αδέσποτα του νησιού. Ο σκοπός ήταν, την εποχή εκείνη, να μπορέσει η Κ.Ε.Π.Ζ. να σώσει όσα περισσότερα αδέσποτα ζώα μπορούσε».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More