Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εύφορη αργολική πεδιάδα έχει τον δικό της χρυσό…το πορτοκάλι

 Η εύφορη αργολική πεδιάδα έχει τη δική της “πορτοκαλί θάλασσα“: Το πορτοκάλι. H συγκομιδή του πολύτιμου καρπού, βρίσκεται στα μέσα της «διαδρομής». Ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Αντωνόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Αργολίδας, φέτος είναι όψιμα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Το πορτοκάλι είναι ένα προϊόν εξαγωγικό κατά κύριο λόγο, αλλά καλύπτει και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, πρόσθεσε, με την τιμή του να κυμαίνεται από 40-45 λεπτά, μία τιμή στην οποία ο παραγωγός εξασφαλίζει το μεροκάματό του. Η Αργολίδα παράγει 250.000 τόνους πορτοκάλια, τόσο για το εσωτερικό όσο και για εξαγωγή στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Το 1/3 από τους 300.000 τόνους πορτοκαλιών που παράγει η Αργολίδα οδηγείται σε εργοστάσια για χυμοποίηση. Εκατομμύρια πορτοκάλια φτάνουν στα χυμοποιεία, συσκευάζονται και διατίθενται σε όλη την Ελλάδα. Πρώτα φτάνουν οι Ναβαλίνες και έπειτα τα Μέρλιν.

Οι Ναβαλίνες δεν έχουν κουκούτσια, το μέγεθός τους είναι μέτριο, έχουν έντονο χρώμα και η σάρκα τους είναι χυμώδης αλλά όχι τόσο γλυκιά όσο τα Μέρλιν. Ιδιαίτερα εύγευστα είναι και τα Σαγκουίνια, που έχουν σκούρο πορτοκαλί έως βαθύ κόκκινο χρώμα και η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και απολαυστική. Τα Σαγκουίνια περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία), γιατί φέρουν μέσα τους και τον φυσικό πλούτο του ροδιού, καθώς προέρχονται από διασταύρωση της πορτοκαλιάς με τη ροδιά. Γνωστή ποικιλία γλυκόχυμων πορτοκαλιών είναι και τα Ντόλτσε. Είναι πολύ γλυκά, ζουμερά και προορίζονται για χυμό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More