Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Θεσσαλονίκη πενθεί για τον χαμό του Βασίλη Παπαζάχου

Ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, με το επιστημονικό του κύρος, την ψυχραιμία στον δημόσιο λόγο του και τις παρεμβάσεις του για την αντισεισμική προστασία και την ανάγκη επαγρύπνησης, αναδείχθηκε σε σημαντική φυσιογνωμία, που ξεπερνούσε το χώρο της επιστήμης.

Ο Βασίλης Παπαζάχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Γεννημένος στο Σμόκοβο Καρδίτσας το 1930 και με σπουδές σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, με το μεγάλο, φονικό σεισμό του 1978.

Ιδιαίτερη ήταν η σύνδεσή του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής και διευθυντής του τομέα γεωφυσικής, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του σεισμολογικού σταθμού καθώς και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

Εκτός από το πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, ο Βασίλης Παπαζάχος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου σεισμογράφων, ενώ είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Ως ομότιμος καθηγητής, τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα για τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών, η οποία προκάλεσε διεθνή αντίκτυπο. Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στη Λουτροπηγή Σμοκόβου, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΑΡΗΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More