Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κίνα, με το βλέμμα στην Πελόζι, επιβάλλει εμπάργκο σε 100 εξαγωγείς της Ταϊβάν

Η Κίνα επέβαλε απαγόρευση παράδοσης σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων σε μια προσπάθεια να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, αναφέρει το Bloomberg.

Η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας επέβαλε την απαγόρευση τη Δευτέρα, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης United Daily News, το οποίο ανέφερε ότι το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι.

Σύμφωνα με αναφορά του ιστότοπου Apple Day, που εδρεύει στην Ταϊπέι, ο λόγος για τις κυρώσεις είναι τα ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Ταϊβάν προσπαθεί να μάθει περισσότερα για αυτό.

Το πρακτορείο της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι αυτή η κινεζική απαγόρευση είναι η τελευταία από μια σειρά μέτρων που έλαβε το Πεκίνο με στόχο τη γεωργική βιομηχανία της Ταϊβάν.
Πολλές φρουτοπαραγωγικές περιοχές στα νότια του νησιού αποτελούν προπύργια πολιτικής υποστήριξης για το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Tsai Ing-wen, το οποίο υποστηρίζει την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ενώ η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, αναφέρει το Tanjug.

Η Κίνα διαπίστωσε ότι οι αρχές στην Ταϊπέι ήταν απροετοίμαστες όταν πέρυσι αποφάσισε απροσδόκητα να απαγορεύσει την εισαγωγή ανανά και έπειτα να κάνει εμπάργκο στην εισαγωγή κερωμένων μήλων και ζαχαρωμένων μήλων τον Σεπτέμβριο. Αν και μια σημαντική ποσότητα φρούτων που παράγονται στην Ταϊβάν προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών πηγαίνει στην Κίνα.

Η τελευταία απαγόρευση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις ότι η Πελόζι θα πετάξει στην Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης (2/8), σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Η επίσκεψη προκάλεσε έντονες προειδοποιήσεις από Κινέζους αξιωματούχους που απείλησαν την Ταϊβάν με «βαριές συνέπειες» εάν η Πελόζι ταξίδευε στην Ταϊπέι.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δείτε επίσης:

Κίνα: Μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στο στενό της Ταϊβάν ενόψει της επίσκεψης Πελόζι

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More