Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η “Λούνα” μια παράσταση εντός εν κινήσει λεωφορείου κάνει πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση «Λούνα» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας και το Βραβείο Νίκου Θέμελη και βασίζεται σε βιβλίο της Ρίκα Μπενβενίστε, μιας φτωχής και αγράμματης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας εύκολα χάνονται ανάμεσα στους αφανείς της ιστορίας, ανοίγοντας ένα παράθυρο για να δει ο θεατής εκ νέου και να μελετήσει τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πόλη τους, το Ολοκαύτωμα, τη φτώχεια και τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.
Αυτό το δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας, όπως το ονομάζει η ίδια η συγγραφέας, χρησιμοποίησε ως βάση για την ομότιτλη θεατρική δράση «Λούνα» ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, που «ανεβάζει» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- το θέατρο στο λεωφορείο. 
Η αφετηρία του έργου είναι το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στη συνέχεια το λεωφορείο θα διασχίζει το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα καταλήγει στην πλατεία Μαβίλη στην περιοχή του Βαρδάρη.
Οι θεατές, που θα είναι περίπου 30 άτομα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία αφήγηση, δραματοποίηση και στοιχεία ξενάγησης που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δράσης μέχρι να φτάσει το λεωφορείο στην πλατεία Μαβίλη -όταν ο ήλιος θα έχει αρχίσει να δύει λειτουργώντας προσθετικά στη γοητεία του καφέ Chantant – εκεί όπου ύστερα από την τελευταία σκηνή του έργου, διάρκειας 20 λεπτών, συντελεστές και θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε έναν δημόσιο διάλογο για το θέμα, πέραν του ίδιου του θεατρικού έργου και των ζητημάτων που θέτει προς σκέψη και προβληματισμό.
Οι παραστάσεις θα γίνονται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00.

Διοργανωτές

Την διοργάνωση – παραγωγή υπογράφει η Angelus Novus με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης: η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η Λούνα είναι παράλληλη δράση στο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Η δράση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη και χορηγία της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. που γιορτάζει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας. Την οργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει η Electra Social Company.

Το λεωφορείο τερματίζει στην Πλατεία Μαβίλη. Δεν επιστρέφει στο Βαφοπούλειο παρά μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας. Για πληροφορίες καλέστε στο 6975539982 από τις 6.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ., μόνο τις ημέρες των παραστάσεων.

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Ρίκα Μπενβενίστε
Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου παράστασης: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Γιώργος Χρυσικός
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Βοηθός σκηνοθέτη: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Φωτισμοί: Buba Soso Gabedava
Stage manager: Αντωνία Γεωργιάδου
Σχεδιασμός – Διεύθυνση παραγωγής & επικοινωνίας: Στέλλα Τενεκετζή

Ηθοποιοί: Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σωτήρης Ρουμελιώτης

Τραγούδι: Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη / Κατερίνα Επαμεινώνδα

Μουσικοί: Λυδία Ανεστοπούλου, Γιώργος Χρυσικός

Εισιτήρια βρίσκετε εδώ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More