Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μάχη των πυροσβεστών στα μέτωπα της φωτιάς και των πλημμυρών

Οι σοβαρές πλημμύρες ακολουθούν τις καταστροφικές καλοκαιρινές πυρκαγιές, οι οποίες οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα γίνουν πιο κοινές με την κλιματική αλλαγή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παρουσιάζει πως σε αυτό το περιβάλλον οι πυροσβέστες δίνουν καθημερινά έναν συνεχή αγώνα σε διαδοχικά μέτωπα, ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και για τις διαδώσεις.

Οι ακραίες πλημμύρες και οι πυρκαγιές σχετίζονται με ένα αδιέξοδο καιρικό μοτίβο που η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει καθημερινότητα στο εγγύς μέλλον.

Η ανάγκη της ανθρώπινης επεμβάσεως καθίσταται μεγάλη. Είναι η κλιματική αλλαγή με τα έντονα φαινόμενα, στην μια πλευρά της χώρας φωτιές και στην άλλη πλημμύρες, που απασχολούν το προσωπικό της πυροσβεστικής.

Ο Ιωάννης Μήλτσιος, αναπληρωτής γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, εκφράζει τα αιτήματα των συναδέλφων του, οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο με αύξηση του προσωπικού, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες.

Έπειτα από 10 ημέρες στα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο, τώρα βρίσκονται στις πλημμύρες στην Θεσσαλία και όχι μόνο.

Όπως λέει ο κ. Μήλτσιος, «έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα οι πυροσβέστες σκέφτονται να επιστρέψουν δίπλα στους συναδέλφους τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Λείπουμε από τα σπίτια μας από τον Ιούλιο και επιστρέφουμε μόνο για να πάρουμε ρούχα».

Κατά την άποψή του το πρόβλημα είναι η λειψανδρία και εκτιμά ότι οι ανάγκες για προσωπικό τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθούν στις 5.000.

Σημειώνει ότι επιπλέον, χρειάζεται εκπαίδευση, γιατί αντιμετωπίζουν πυρκαγιές τύπου επτά (7), όπως εκείνες στην Χαβάη.  

Τα αιτήματα των πυροσβεστών, σύμφωνα με τον κ. Μήλτσιο, είναι το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα, ένα μισθολόγιο πιο αξιοπρεπές και αναβάθμιση των μέσων που χρησιμοποιεί στο Σώμα, οχήματα, στολές, μάσκες κλπ.

Βεβαίως, εκείνο που έχει καταγραφεί πρόσφατα μέσω της ΕΡΤ3, από επιστήμονες, είναι πως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αφορά τον αριθμό των πυροσβεστών, αλλά την αλλαγή στρατηγικής ως προς την πρόληψη τους και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνικές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More