Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές αυξήθηκε κατά 12,7%

Εντύπωση προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων των αστικών κέντρων, και της περιφέρειας της Ελλάδας. Στο «φάσμα» της φτώχειας, φαίνεται πως βρίσκεται το 17,4% του πληθυσμού της χώρας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, αναγκάζονται πλέον να ξοδεύουν περίπου το 1/3 των εισοδημάτων τους, μόνο για είδη διατροφής. Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει δραστικά.

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές αυξήθηκε κατά 12,7% σε σχέση με το 2021, με τα μισά να δαπανούν περισσότερα από 1.289 ευρώ το μήνα.

Για τα φτωχότερα νοικοκυριά, το 58,1% των δαπανών, αφορά είδη διατροφής και στέγαση. Η κατάσταση πάντως δεν είναι ίδια για τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια της Ελλάδας.

Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην περιφέρεια Αττικής (22.305,84 ευρώ), ενώ η χαμηλότερη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (13.828,56 ευρώ).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι όσοι διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, δαπανούν 21,2% , δηλαδή κατά μέσο όρο 500 ευρώ λιγότερα χρήματα το μήνα, σε σχέση με όσους μένουν σε αστικές περιοχές.

Όσοι διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής αύξησαν τις δαπάνες τους, κατά μέσο όρο 13,3%, ενώ όσοι διαμένουν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 14%.

Το εισόδημα των νοικοκυριών ροκανίζεται κυρίως σε: είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,9%), στέγαση (14,5%), μεταφορές (13,3%) ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (30,9%), αναψυχή και πολιτισμό (30,3%), μεταφορές (17,8%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, αναγκάζονται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και για είδη διατροφής, αλλά και για ενέργεια.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More