Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ουάσινγκτον αποχαιρετά τα Πάντα εν μέσω πικρού σκηνικού ΗΠΑ-Κίνας

Ανεξάρτητα από την απόσταση ή τον καιρό, η Τζέιν Κρίστενσεν ήταν αποφασισμένη να δει τα γιγάντια πάντα πριν φύγουν από την Ουάσινγκτον.

Η Κρίστενσεν, η οποία σήμερα είναι 60 ετών, δήλωσε στο AFP ότι είχε αιχμαλωτιστεί από τη μαγική γλυκύτητα του είδους πριν από μισό αιώνα, όταν η Κίνα χάρισε για πρώτη φορά δύο πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω “panda-monium” από τότε», είπε κάτω από μια ψυχρή βροχή έξω από το έκθεμα των πάντα του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου Σμιθσόνιαν- εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σπίτι της στο Μίσιγκαν.

Και τα τρία πάντα του ζωολογικού κήπου φεύγουν για την Κίνα μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας τουλάχιστον προσωρινό τέλος σε μια σχέση δεκαετιών μεταξύ του χαδιάρικου ζώου και της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο ζωολογικός κήπος έχει ξεκινήσει μια εβδομαδιαία εκδήλωση “Panda Palooza” πριν από την αναχώρηση, υποδεχόμενος χιλιάδες θαυμαστές, πολλοί από τους οποίους είναι εφοδιασμένοι με καπέλα και μπλουζάκια με φόντο τα πάντα.

Και ενώ η αναχώρηση των πάντα ήταν αναμενόμενη λόγω συμβατικών υποχρεώσεων, πολλοί δεν μπορούν παρά να δουν τη μετατόπιση ως αντανάκλαση των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Τα πρώτα ασπρόμαυρα γούνινα αρκουδάκια έφθασαν από την Κίνα το 1972, ως δώρο μετά την ιστορική επίσκεψη του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο υπό κομμουνιστική ηγεσία έθνος.

Αναγνωρίζοντας την αλλόκοτη ικανότητα του είδους να προσελκύει θαυμαστές και μια πιθανή πηγή εσόδων για το πρόγραμμα διατήρησης, η Κίνα συνέχισε να δανείζει πάντα στην Ουάσινγκτον και σε άλλους ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο, που από τότε ονομάστηκε «Διπλωματία των Πάντα».

Στο ζωολογικό κήπο του Σμιθσόνιαν, εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για τον περίβολο και τις μελέτες των πάντα, ειδικά όσον αφορά την αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοφιλούς 24ωρης «κάμερας πάντα» για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της υγείας τους.

«Παρακολουθούσαμε σε ζωντανή αναμετάδοση κάθε μέρα που οδηγούσε σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Χάιντι Γκρέκο, η οποία ταξίδεψε ώρες με αυτοκίνητο από το Οχάιο με την οικογένειά της.

Η κόρη της Στόρμι, η οποία φορούσε ένα καπέλο πάντα και κρατούσε μια ομπρέλα πάντα που μόλις αγόρασε, έχει «εμμονή με τα πάντα», είπε η Γκρέκο.

Η οικογένεια είχε παρακολουθήσει τα πάντα να κάνουν μερικούς γύρους γύρω από τα ξεχωριστά υπαίθρια κλουβιά τους και στη συνέχεια πέρασαν από έναν εσωτερικό χώρο προβολής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα ζώα να τρώνε σνακ και μπαμπού από κοντά.

«Όταν άκουσα ότι αυτά τα πάντα θα έφευγαν, ότι τα πάντα του ζωολογικού κήπου της Ατλάντα θα έφευγαν και ότι δεν θα έμεναν αρκούδες πάντα σε όλη τη Βόρεια Αμερική εκτός από ένα πολύ παλιό στο Μεξικό, αναστατώθηκα πάρα πολύ», είπε ο Γκρέκο.

Ο ζωολογικός κήπος της Ατλάντα, στη νότια πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, θα στείλει τα τέσσερα πάντα του στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2024.

«Ήπια δύναμη»

Τα πάντα Μέι Σιάνγκ και Τιαν Τιαν έφτασαν στην Ουάσινγκτον το 2000 και έκτοτε έχουν αποκτήσει τέσσερα επιζώντα μικρά. Το Xiao Qi Ji (“Μικρό θαύμα” στα αγγλικά) γεννήθηκε το 2020 και θα αναχωρήσει επίσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ το 2015, της τελευταίας από Κινέζο ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σύζυγός του και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να αποκαλύψουν το όνομα του μικρού πάντα Μπέι Μπέι.

Οκτώ χρόνια αργότερα, με αυξανόμενες εντάσεις για την Ταϊβάν και συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες μεταξύ των δύο δυνάμεων, το έκθεμα πάντα πρόκειται να κλείσει.

Η κινεζική κυβέρνηση τείνει να «χαρίζει» τα πάντα σε «χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Κίνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ως μια μορφή προβολής ήπιας ισχύος», δήλωσε ο Κουρτ Τονγκ, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Asia Group.

«Από αυτή την άποψη, δεδομένης της τρέχουσας τάσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές επιτρέπουν τη λήξη των συμβάσεων για τα πάντα με τους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τονγκ σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο AFP.

Σημείωσε ότι τα δάνεια βοηθούν επίσης την Κίνα να «αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη διατήρηση των πάντα».

Το μουσείο Σμιθσόνιαν πληρώνει 500.000 δολάρια ετησίως στην κινεζική ομάδα διατήρησης που είναι εταίρος του, δήλωσε ο ζωολογικός κήπος.

Η αποχώρηση των πάντα «κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο μιας διεθνούς ιστορίας επιτυχίας στη φροντίδα και διατήρηση των ζώων», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «παραμένει δεσμευμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει και να διαφυλάξει ένα υγιές μέλλον για τα γιγάντια πάντα».

Μια παρευρισκόμενη που αποχαιρετούσε τον ζωολογικό κήπο τόνισε τις επιτυχημένες προσπάθειες για την αύξηση του άγριου πληθυσμού των πάντα.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να αυξήσουμε ξανά τους αριθμούς», δήλωσε η Μικαέλα από το Μέριλαντ, η οποία είχε ζωγραφίσει το πρόσωπό της σαν πάντα. Το είδος παραμένει στον κατάλογο των ευάλωτων ειδών.

Καθώς η βροχή υποχώρησε, ένα σταθερό ρεύμα επισκεπτών άρχισε να γεμίζει την περιοχή γύρω από το υπαίθριο κλουβί των πάντα.

Γνωστό για την υποτονικότητά του, το πάντα έκανε επανειλημμένους γύρους γύρω από το οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος, ανεβοκατεβαίνοντας τους λόφους, εξασφαλίζοντας ότι όλοι θα έχουν ένα καλό, τελικό στιγμιότυπο.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More