Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς γυναίκες στην κυβέρνηση

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς γυναίκες υπουργούς μετά τη μοναδική γυναίκα υπουργό που είχε παραιτηθεί.

Η Βάργκα, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της στα τέλη Ιουνίου για να ηγηθεί της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz για τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2024, είναι υπουργός Δικαιοσύνης από το 2019. Αντικαταστάθηκε από τον Bence Tuzson, πράγμα που σημαίνει ότι τις 14 υπουργικές θέσεις της Ουγγαρίας κατέχουν πλέον εξ ολοκλήρου άνδρες.

Το Euronews εξέτασε τη σύνθεση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ και διαπίστωσε ότι λίγο πάνω από το 33% των υπουργικών θέσεων σε ολόκληρη την ένωση κατέχουν γυναίκες. Η Φινλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό: τα δύο τρίτα του νέου δεξιού υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες.

Πέντε άλλα κράτη μέλη έχουν 50% ή περισσότερες γυναίκες στην κεφαλή των υπουργείων. Πρόκειται για την Ολλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Ωστόσο, η σύνθεση της ολλανδικής και της ισπανικής κυβέρνησης αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στην Ολλανδία τον Νοέμβριο μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τον περασμένο μήνα. Στην Ισπανία, οι εκλογές στα τέλη Ιουλίου οδηγούν σε εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου, καθώς τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να βρουν εταίρους συνασπισμού.

Οι χώρες κοντά στην ισοτιμία περιλαμβάνουν τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, η Μάλτα, η Τσεχία και η Πολωνία έχουν λιγότερο από 15% γυναίκες υπουργούς, επομένως βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης μαζί με την Ουγγαρία.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More