Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παράδοση της κωδωνοποιίας στην Γορτυνία

Εκεί όπου οι ήχοι της φύσεως μπερδεύονται με τα κουδουνίσματα των αιγοπροβάτων, είναι η ελληνική ύπαιθρος, απαράλλακτη επί αιώνες.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, από τον Άγιο Αθανάσιο λίγο έξω από τα Τρόπαια, στην Γορτυνία της ορεινής Αρκαδίας, παρουσιάζει μια νεαρή γυναίκα που συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη της κωδωνοποιίας. 

Η Κυριακή Κιντή, αποφάσισε να μείνει στο χωριό της από αγάπη για την δουλειά του πατέρα της. Σκυμμένη πάνω στο αμόνι και ανάβοντας την φωτιά θυμίζει άλλες εποχές. Μια εργασία που απαιτεί χειρωνακτική δεξιοτεχνία και δύναμη.

Δεκαεπτά στάδια απαιτούνται για να μετατραπεί ένα φύλλο λαμαρίνας σε ένα ξεχωριστό είδος κουδούνας, σημειώνει η κ. Κιντή. Η παραδοσιακή κατασκευή χρειάζεται γνώση των φυσικών υλικών και των στοιχείων της φύσεως.

Αφού δώσει σχήμα στα κουδούνια τα σκεπάζει μέσα στην λάσπη και τα τοποθετεί στην φωτιά για να μπορέσουν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες και να πάρουν το χάλκινο χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Η δουλειά της την έχει καταστήσει ειδικό στους ξεχωριστούς ήχους, τους οποίους οφείλει να θυμάται. Και αυτό γιατί; Κάθε βοσκός διαλέγει τον δικό του ήχο για το κοπάδι του για να μπορεί να ξεχωρίζει τα ζώα του στο βουνό. Όταν λοιπόν χαθεί η χαλάσει κάποιο κουδούνι και χρειαστεί να το αντικαταστήσει, η κατασκευάστρια πρέπει να παράγει ένα καινούργιο με τον ίδιο ήχο.

Το μεγαλύτερο κουδούνι που κατασκεύασε η κ. Κιντή ήταν μια «μπίπα», με βάρος γύρω στα 2.5 κιλά. Διαφορετικά είδη για διαφορετικές χρήσεις με περίεργα ονόματα: «τσοκάνια»,  «ζακυνθινά», «γουργούρες», «πεταλίδες», «δημητσανίτικα», κρέμονται στα δοκάρια του εργαστηρίου για να διαλέξουν οι πελάτες.

Το μοναδικό εργαστήριο στην Πελοπόννησο συγκεντρώνει όλους τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας, που ενδιαφέρονται για τα χειροποίητα και ξεχωριστά στον ήχο κουδούνια, αποφεύγοντας την εύκολη λύση των εισαγόμενων, μαζικής παραγωγής συνήθως από την Κίνα. Κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More