Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παρέλαση της μικρής Αποκριάς στην Κοζάνη (βίντεο)

Στους δρόμους της Κοζάνης ξεχύθηκαν μικροί και μεγάλοι για να γιορτάσουν την «μικρή Αποκριά». Με οδηγό την παράδοση, οι δρόμοι της πόλης πλυμμήρισαν από φανταχτερές στολές, τραγούδι, χορό και αστείρευτο κέφι.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με ομάδες παιδιών από σχολεία και συλλόγους να δίνουν τον δικό τους πολύχρωμο τόνο στους εορτασμούς της φετινής Αποκριάς. Υπό τους ήχους των παραδοσιακών χάλκινων πνευστών, η γιορτινή ατμόσφαιρα θα σημάνει το έναυσμα για την αφή του Φανού στην κεντρική πλατεία της πολης, όπου όλοι οι σύλλογοι από τις 14 γειτονιές θα συναντηθούν για την κορύφωση του γλεντιού. Θα χορέψουν γύρω από την πυρά για να«ξορκίσουν» το κακό και να υποδεχτούν την άνοιξη με τα μοναδικά παραδοασιακά τραγούδια.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και αναβιώνει κάθε χρόνο, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου από την Κοζάνη και τις γύρω περιοχές. Οι ομάδες των παιδιών μεταλαμπαδεύουν το έθιμο από γενιά σε γενιά, κρατώντας στις πλάτες τους την παράδοση. Δεν λείπει και το γαϊτανάκι αλλά και το «τρανύτερο κιχί», η παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα, η οποία ξπερνάει τα 5 τεττραγωνικά μέτρα και διεκδικεί το βραβείο Γκίνες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More