Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία για την κοπή δένδρων στον Κραυσίνδωνα

Με σημερινή της ανακοίνωση η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας απαντά σε χθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η περιφέρεια για το θέμα της κοπής των δένδρων. Ειδικότερα ο κ. Κ. Ουρέτας χθες τόνισε, ότι στη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου περιλαμβάνονται και τα έργα στους χειμάρρους, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια ενημερώνεται για το νομικό πλαίσιο και σε λίγες ημέρες, που θα έχει στα χέρια της την τελική εισήγηση των νομικών θα προχωρήσει στο έργο καθαρισμού των χειμάρρων του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Εάν κάποιος θεωρεί ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι σύννομο, τα δικαστήρια είναι εκεί. Ακολουθούμε τα βήματα που πρέπει να θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε να καθαρίσουν τα ποτάμια».

Ειδικότερα η Π.Π.Μ. αναφέρει:

Το άρθρο 3 του ν. 4964/2022 ορίζει ότι:

“α) Έργα και δραστηριότητες που απαιτούνται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), εάν η εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχει δυσμενείς συνέπειες στους σκοπούς του έργου και της δραστηριότητας. Η εκτίμηση της συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης γίνεται με την υποβολή αίτησης από τον φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, που συνοδεύεται από έκθεση τεκμηρίωσης, στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, η οποία αποφαίνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών.”
Σύμφωνα με τα παραπάνω για να γίνει η κοπή των δέντρων απαραίτητη προϋπόθεση είναι:

1. Η υποβολή έκθεσης τεκμηρίωσης για τη συνδρομή των προϋποθέσεων εξαίρεσης από τον φορέα του έργου που θα συνοδεύει την αίτηση δηλαδή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και

2. Έγκριση της αίτησης από την αρμόδια αρχή δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Συνεπώς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την υποχρέωση να μας γνωστοποιήσει εάν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ή όχι.

Τη συνδρομή του στην κοπή των δέντρων έδωσε, ποιος  άλλος, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος, ο οποίος επί δέκα σχεδόν χρόνια κόβει και κόβει και ξανακόβει δέντρα, σε μια πόλη με έντονα προβλήματα αέριας ρύπανσης,  που έχουν ως συνέπεια την αποδεδειγμένη βλάβη της υγείας των πολιτών και σε μια πόλη αρνητική πρωταθλήτρια στο πράσινο.

Ας ρωτήσουμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή Βόλου και την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας αν γνωρίζουν τί σημαίνει το πράσινο ισοδύναμο. Ψιλά γράμματα όμως είναι αυτά μπροστά στα πριόνια και την απάντηση πού πηγαίνουν οι απίστευτες ποσότητες ξυλείας από την κοπή των δέντρων, που φέτος έχουν επιδράσει και στην αύξηση της αέριας ρύπανσης στο Βόλο. Ίσως όμως για το θέμα αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί η Εισαγγελία Βόλου. Θα έχει ενδιαφέρον».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More