Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πρέμιερ Λιγκ εγκαλείται αν έχει ερευνήσει τον Σεΐχη ιδιοκτήτη της Σίτι για βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες

Η Πρέμιερ Λιγκ κλήθηκε να επιβεβαιώσει εάν έχει ερευνήσει τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ, για κατηγορίες ότι βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σεΐχης Mansour bin Zayed bin Sultan al-Nahyan, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΑΕ και μέλος της άρχουσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, έχει κατηγορηθεί σε αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι βοήθησε πλούσιους Ρώσους να αποφύγουν τις κυρώσεις μετακινώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ γιοτ και ιδιωτικά τζετ, στα Εμιράτα.

Ένας Ουκρανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσέλαβε βρετανούς δικηγόρους για να ρωτήσει εάν η Premier League και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν λάβει μέτρα για να εξακριβώσουν εάν ο Mansour «παραμένει άτομο κατάλληλο για να είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου». Ο Mansour αγόρασε τον σύλλογο το 2008 και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για να τον μετατρέψει σε μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του κόσμου.

Σε επιστολή τους, οι δικηγόροι επικαλούνται δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ολιγάρχες – συμπεριλαμβανομένου του πρώην ιδιοκτήτη της Chelsea FC Roman Abramovich – που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις στη Δύση.

«Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και εξέχοντες πλούσιοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Προέδρου Πούτιν συνέχισαν να απολαμβάνουν εμφανώς τον πλούτο τους μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες δικαιοδοσίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, σε τρίτα μέρη χωρίς καθεστώς κυρώσεων ή όρεξη να αντιταχθεί στο καθεστώς Πούτιν», αναφέρει η επιστολή.
«Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι να είναι προφανώς ιδιαίτερα ελκυστικά για αυτά τα άτομα».

Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διερευνήσει δημοσιεύματα του Τύπου ότι ο Μανσούρ ήταν «πρωταγωνιστής στη ροή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά την περίοδο μετά τη ρωσική εισβολή». Ωστόσο, πρόσθεσαν: «Για την αποφυγή αμφιβολιών, δεν υποστηρίζουμε θετικά ότι ο Σεΐχης Μανσούρ έχει προβεί σε οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά που μπορεί να τον φέρει εντός του πεδίου εφαρμογής του καθεστώτος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το ιδιωτικό αεροσκάφος Boeing 787 Dreamliner του Αμπράμοβιτς, 350 εκατομμυρίων δολαρίων (310 εκατ. £) βρίσκεται στο Ντουμπάι από τις 4 Μαρτίου, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ τον Ιούνιο υπέγραψε ένταλμα που εξουσιοδοτεί την κατάσχεση του αεροσκάφους, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πέταξε τελευταία φορά από τη Μόσχα στο Ντουμπάι στις 4 Μαρτίου.

Αρκετοί ολιγάρχες με κυρώσεις έχουν επίσης μεταφέρει τα σούπερ γιοτ τους στα Εμιράτα. Περιλαμβάνουν τον μεγιστάνα του νικελίου Vladimir Potanin, του οποίου το πλοίο Nirvana 300 εκατομμυρίων δολαρίων εθεάθη στο Ντουμπάι τον Ιούνιο. Ο Ποτάνιν είχε εκτιμώμενη περιουσία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τον πόλεμο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπεριλήφθηκαν σε μια «γκρίζα λίστα» από τον παγκόσμιο επόπτη, την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) τον Μάρτιο, λόγω ελλείψεων στα μέτρα της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

Η επιστολή από τους Βρετανούς δικηγόρους Rhys Davies του Temple Garden Chambers και τον Ben Keith, του 5 St Andrew’s Hill, εφιστά την προσοχή σε αναφορές που σχετίζονται με 15 άτομα υπό κυρώσεις που λέγεται ότι έχουν μεταφέρει ή μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία μέσω των ΗΑΕ.

Οι δικηγόροι λένε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να διερευνήσει οποιεσδήποτε «εύλογες ανησυχίες ότι ο Σεΐχης Μανσούρ ή οποιοδήποτε άλλο άτομο μπορεί να έχει παράσχει υποστήριξη σε άτομα υπό κυρώσεις» και να ζητήσει πληροφορίες από την Πρέμιερ Λιγκ και την FA για το εάν η θέση του Μανσούρ ως «κατάλληλος και σωστός» ιδιοκτήτης αναθεωρήθηκε υπό το φως των πρόσφατων εκθέσεων.
«Σας γράφουμε σχετικά με τυχόν μέτρα που μπορεί να έχουν λάβει η Premier League και/ή η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να εξακριβώσει εάν ο Σεΐχης Μανσούρ παραμένει κατάλληλος για να είναι ιδιοκτήτης ή/και διευθυντής ποδοσφαιρικής ομάδας στα πλαίσια των δοκιμών των ιδιοκτητών και των διευθυντών, τόσο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όσο και της Πρέμιερ Λιγκ», αναφέρεται στην επιστολή. «Γράφουμε περαιτέρω σχετικά με τα βήματα που μπορεί να έχουν κάνει η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η Πρέμιερ Λιγκ ως απάντηση στην παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές των σχετικών ποδοσφαιρικών συλλόγων τηρούν τα βασικά ανθρώπινα πρότυπα, δικαιώματα και αξίες».
Το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Μανσούρ στα ΗΑΕ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Σίτι αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της Premier League αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι επέβαλε τις «πιο σοβαρές και εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ρωσία», προσθέτοντας: «Το OFSI [το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων] αναλαμβάνει μέτρα επιβολής σε κάθε αναφερόμενη περίπτωση ύποπτης παραβίασης των οικονομικών κυρώσεων».

Πηγή: The Guardian
Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More