Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εμμένει σε «αστερίσκους» – Προβληματισμός για επιδείνωση των σχέσεων

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει, μέσω του γραφείου Τύπου της, ότι έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στις δημόσιες εμφανίσεις της, ως πράξη αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού», παρά την ομοβροντία αντιδράσεων που προκάλεσε όταν αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο στην τελετή ορκωμοσίας της. Στη συνέχεια, ωστόσο, σημειώνεται ότι η Σιλιάνοφσκα «θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας».

Μετά την ανακοίνωση του γραφείου της νέας προέδρου της χώρας, αλλά και από όσα εννοούν από το κόμμα της, γίνεται σαφές ότι η νέα πρόεδρος και επερχόμενη κυβέρνηση της χώρας, το επόμενο διάστημα στον προφορικό λόγο, θα αποκαλούν τη χώρα Μακεδονία, επικαλούμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Όμως τα επίσημα κρατικά έγγραφα, όπως προεδρικά διατάγματα και κυβερνητικές αποφάσεις, θα τα υπογράφουν με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή ως Βόρεια Μακεδονία.

Αν τελικά η νέα ηγεσία στα Σκόπια ακολουθήσει αυτή την τακτική και αυτές τις ενέργειες, φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε μία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, η οποία σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μιας και τα Σκόπια έχουν ανοιχτό μέτωπο και με τη Βουλγαρία.

Έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια μετά την διολίσθηση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας, η οποία παρέλειψε τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» και αναφέρθηκε σε Μακεδονία κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της. Για προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία της κ. Σιλιάνοφσκα κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει σεβαστεί την υπογραφή της Ελλάδας και καλεί την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας να πράξει το ίδιο. «Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας. Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».

Ευρωπαϊκό «σφυροκόπημα»

«Σφυροκόπημα» κατά της γειτονικής χώρας κι από την Ευρώπη η οποία σύσσωμη καταδικάζει την εθνικιστική συμπεριφορά της νέας προέδρου.

«Πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα μέρη με καλή πίστη συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκόλλων που τις συνοδεύουν. Αυτό αναμένει η ΕΕ»
, τονισε Πίτερ Στάνο εκπροσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος το Βερολίνο αλλά και η Σόφια, με τον Κρίστιαν Βάγκνερ, εκπρόσωπο Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας να αναφέρει πως: «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών”, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο.»

Από την πλευρά του ο Ρούμεν Ράντεφ, Πρόεδρος Βουλγαρίας, είπε: «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση και με τη Συνθήκη του 2017 και με άλλες διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.»

Κόντρα και στο εσωτερικό της χώρας

Κόντρα και στο εσωτερικό πυροδότησε η προκλητική στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Αναφερόμενος στη θέση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέστρεψε στην αντιπολίτευση τα πυρά περί πολιτικής απάτης. «Δεν έχουμε μετανιώσει αλλά σεβόμαστε απολύτως τα όσα έχει υπογράψει η χώρα μας και έχουμε ως σοβαρό κράτος, υποχρέωση να τα εφαρμόσουμε», είπε.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που παρουσιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευε τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους. Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν», τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλει ότι θα φέρει στη Βουλή προς επικύρωση τα 3 Μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καλώντας την κυβέρνηση να τα επικυρώσει. Πανικό στην αντιπολίτευση καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βολές και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Εμμονή και μερική αναδίπλωση

Η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας πάντως εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς απαντώντας σε συγχαρητήριο μήνυμα της Σουηδίας αναφέρει: «Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα έναν αφοσιωμένο σύμμαχο στον πρόεδρο της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.»

Thank you for your heartfelt congratulations. Sweden and the EU will have as always a dedicated ally in the President of Macedonia for reaching the European and gender equality objectives

— Гордана Силјановска Давкова (Gordana Siljanovska) (@gogamkd) May 12, 2024

Υπενθυμίζεται πως μετά την Ευρωπαϊκή κατακραυγή, το γραφείο προέδρου της Β. Μακεδονίας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Και πάλι, όμως, τονίζει ότι η πρόεδρος έχει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως «Μακεδόνας». 

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στη συνέχεια όμως, στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα» υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Σχετικό Άρθρο: Αντιδράσεις και στη Βόρεια Μακεδονία: Το ΥΠΕΞ επισημαίνει την ανάγκη προσοχής από την πλευρά όλων των πολιτικών παραγόντων

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More