Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μια εκλογή που σηματοδοτεί την εποχή των ίσων ευκαιριών και της ανάδειξης του αρίστου στα ύψιστα αξιώματα είναι η επιλογή της Άννας Μπατιστάτου στην θέση της πρυτάνεως στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το πανεπιστήμιο φέρει ένα μεγάλο βάρος για την αριστεία, να αποδώσει τους άριστους επιστήμονες με την άριστη εκπαίδευση στην κοινωνία, σημειώνει η κ. Μπατιστάτου.

Ένα νέο συμβούλιο απαρτίζει την διοίκηση του πανεπιστημίου, που θα χαράξει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επομένη ημέρα.

Έπειτα από μια εποχή υποχρηματοδότησης και ελλείψεων, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Από το πανεπιστήμιο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες βγαίνουν κυρίως σωστοί πολίτες. Η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία είναι σχετικά εύκολη και η ανταπόκριση στις ανάγκες της άμεση, ειδικά στην αγορά εργασίας, όπου η γνώση μετατρέπεται σε δράση. Επίσης, αστικά εργαστήρια “city- labs” θα δώσουν εφόδια σε ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.

Πως μπορεί να γίνει ελκυστικό ένα ίδρυμα για νέους ανθρώπους; Η γνώση και η εκπαίδευση είναι το “well being” των φοιτητών, εξηγεί η κ. Μπατιστάτου.

Αυτό που ο Αριστοτέλης θα έλεγε το “ευ ζην”, συμπληρωμένο με το “ευ πράττειν”, προκειμένου να επιτευχθεί  η ευδαιμονία.

Από την εποχή που οι Αγγλίδες σουφραζέτες διεκδίκησαν και πέτυχαν το δικαίωμα ψήφου το 1918, έχει περάσει ένας αιώνας. Ωστόσο, το αυτονόητο συγκρούεται με  την νοοτροπία, απότοκο αιώνων προκαταλήψεων, θρησκευτικών αγκυλώσεων και άρνησης της ανδρικής κοινότητος να αποδεχθεί ισότιμα το πάνω από το 50% του πληθυσμού στον πλανήτη.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αρκετές πρωτιές, πέραν των καθαρά ακαδημαϊκών.  Η Χριστίνα Δεδούση, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής άνοιξε τον δρόμο προς την πρυτανία το 1974. Ένα χρόνο αργότερα η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, εξελέγη το 1975, πρώτη πρύτανης στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ήταν η πρώτη γυναίκα Πρύτανης και δη Ελληνίδα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Λιγότερο γνωστή είναι η Αγνοδίκη, η πρώτη γυναίκα μαιευτήρας- γυναικολόγος στον αρχαίο κόσμο του 4ου π. Χ. αιώνα. Τα στερεότυπα της εποχής δεν επέτρεπαν σε γυναίκες να ασκήσουν την ιατρική, αλλά κυρίως ήταν η αδυναμία των ανδρών να δεχθούν τον ανταγωνισμό και να απολέσουν το μονοπώλιο της εξουσίας.

Η Αγνοδίκη έφυγε από την Αθήνα για να μαθητεύσει δίπλα στον διάσημο γιατρό Ηρόφιλο στην Αλεξάνδρεια. Επιστρέφοντας αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα για να ασκήσει το επάγγελμα. Ιδιαίτερα προικισμένη κατάφερε να αναδειχθεί “στον καλύτερο θεράποντα γιατρό”, γεγονός που προκάλεσε τον φθόνο των συναδέλφων της που την έσυραν στα δικαστήρια με απίστευτες κατηγορίες, όπου όμως αποκάλυψε την πραγματική της φύση και χάρη στην υποστήριξη των γυναικών που είχε σώσει κατάφερε να αθωωθεί και να συνεχίσει το λειτούργημά της και μάλιστα χάρη στην Αγνοδίκη αναθεωρήθηκε η υφιστάμενη νομοθεσία, επιτρέποντας από τότε στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν ιατρική.

Μπορεί η φύση να μην προίκισε τις γυναίκες με σωματική ρώμη αντίστοιχη με εκείνη των ανδρών, για λόγους επιβίωσης του ανθρωπίνου είδους, αλλά οι καλύτεροι δεν αναδεικνύονται πλέον σε στάδια, αρένες και Κολοσσαία. Γυναίκες, όπως η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου αποδεικνύουν ότι το μέγιστο όπλο που θα κυριαρχήσει στην εξέλιξη των ειδών είναι η νοημοσύνη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More