Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρώτη καλημέρα της Κομοτηνής από νυχτερινούς και πρωινούς εργαζόμενους

«Φάροι» που φέγγουν και λειτουργούν ως «σηματοδότες» σε μια πόλη που κοιμάται στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρώτο ξημέρωμα οι μικρές επιχειρήσεις. Εργαζόμενοι κι εργαζόμενες συνεπείς στο πόστο τους έτοιμοι για τους πρώτους πελάτες, ουσιαστικά την πρώτη “καλημέρα” της πόλης.

Πήραν τη “σκυτάλη” από τους συναδέλφους της νυχτερινής βάρδιας και συνεχίζουν οι ίδιοι, εκεί όπου η επιχείρηση λειτουργεί και νύχτα, ή, διαφορετικά, κάνουν εκείνοι το ξεκίνημα σηκώνοντας ρολά, αδειάζοντας κάδους, τοποθετώντας τραπέζια, φροντίζοντας να είναι έτοιμα όλα μέχρι να φανεί ο πρώτος πελάτης. Μικρές επιχειρήσεις:café, πρατήρια άρτου, περίπτερα κ.α. που λειτουργούν με συνέπεια χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων τους.Στη θέση τους πάντα από τις πρώτες πρωινές ώρες ή και όλη τη νύχτα εξαρτάται από τα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει.

Στις πέντε στο πόδι η κα Αρετή. «Δύσκολα;» την ρωτάμε «Είναι! Δεν είναι;» απαντά και σπεύδει να προσθέσει. «Είναι και θέμα συνήθειας, αλλά πάλι, ιδιαίτερα το χειμώνα είναι πιο δύσκολα». Δύο χρόνια που τηρεί πιστά το ωράριο. Πιο πολλά η συναδέλφισσά της. Παραδίδει η μια την «σκυτάλη» στην άλλη δίνοντας βιαστικά και στο πόδι τις πληροφορίες που θα πρέπει να ξέρει: «Εκεί το εμπόρευμα το καινούργιο», «εκεί το χαρτί με τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν», «εδώ το ταμείο με τις εισπράξεις της νύχτας» με την ίδια πάντα κατάληξη:- «Καλή δουλειά, πάω για ύπνο», – «Ευχαριστώ, καλή ξεκούραση».
Ίδια η εικόνα σε άλλη μικρή επιχείρηση, σε άλλο σημείο της πόλης, πάλι με τη συνέπεια των εργαζομένων, την ευγένεια και την τάχιστη εξυπηρέτηση κύριο χαρακτηριστικό. Νεαρά παιδιά που καλύπτουν μέρος των εξόδων των σπουδών τους εργαζόμενα τις «πιο δύσκολες ώρες». Αλλά και οικογενειάρχες που εξασφαλίζουν την κάλυψη των εξόδων των νοικοκυριών τους κάνοντας και μια δεύτερη εργασία. Στις πέντε στο πόδι, έτοιμη για την πρωινή βάρδια η κα Νόρα. Η νεαρότερη σε ηλικία στην επιχείρηση με πολλές αντοχές «για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας όλοι» όπως χαρακτηριστικά λέει. Τόσο η ίδια, όσο και η συναδέλφισσά της κάνουν το ωράριο 06:00-14:00, «την βραδινή βάρδια, την 11:00-06:00, την κάνουν πάντα οι άνδρες συνάδελφοι» λέει και σημειώνει πως δεν συναντά καμιά δυσκολία πια, καθώς έχει συνηθίσει το πρωινό εγερτήριο.
«Επτά χρόνια η πρώτη καλημέρα, εε και για μένα έγινε συνήθεια, αρκεί δουλειά να υπάρχει» παρατηρεί γνωρίζοντας καλά τους ρυθμούς του πρωινού εγερτηρίου, τις απαιτήσεις των πρώτων πελατών, «όσο πιο γρήγορα δοθεί η παραγγελία, τόσο καλύτερα» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν με νόημα «και φυσικά πάντα η «καλημέρα», το χαμόγελο και ένα «στο καλό», «καλή δουλειά», «καλή ευκολία» ακούγεται πάντα ευχάριστα».
Μικρά “μυστικά” της δουλειάς που γίνονται τρόπος ζωής. Με την μια μέρα να φέρνει την άλλη στον ίδιο πάντα σκοπό για τους βραδινούς και πρωινούς εργαζόμενους «στις μέρες μας το σημαντικό είναι να υπάρχει δουλειά» λένε όλοι και όλες και σπεύδουν να εξυπηρετήσουν τον επόμενο πελάτη. Από τις 11:00 το βράδυ ή από τις 05:00 το πρωί «δουλειά να υπάρχει»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More