Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία απέλασε τον αμυντικό ακόλουθο του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι απελαύνει τον αμυντικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει και περαιτέρω μέτρα – χωρίς να τα προσδιορίζει – ως αντίποινα για την απέλαση του αντίστοιχου ακόλουθου από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι κάλεσε εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας για να τους ενημερώσει για αυτήν την απόφαση, δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον διπλωμάτη Άντριαν Κόγκιλ να εγκαταλείψει τη χώρα, προσθέτοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και η Βρετανία θα ενημερωθεί για περαιτέρω αντίποινα.

Στις 8 Μαΐου, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι διέταξε τον Ρώσο αμυντικό ακόλουθο να φύγει από τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον τον ως αξιωματικό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών που η ιδιότητά του δεν είχε δηλωθεί στη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι θα επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας ώστε να περιορίσει το χρονικό διάστημα που μπορούν να περάσουν οι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βρετανία και θα αφαιρέσει το διπλωματικό καθεστώς από ορισμένα ακίνητα ρωσικής ιδιοκτησίας.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο (AP Photo/Alberto Pezzali)

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, η Μόσχα θεωρεί ότι επρόκειτο για «μια ενέργεια με πολιτικά κίνητρα, με ξεκάθαρα ρωσοφοβικό χαρακτήρα, η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις διμερείς σχέσεις».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη ψυχρές πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που ξεκίνησε, αφού η Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ άλλων, έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη διεθνή κινητοποίηση υποστήριξης προς την Ουκρανία και στην προμήθεια όπλων στο Κίεβο.

Πηγή: Reuters  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More