Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τελευταία ζαριά του Σούνακ για το Brexit

«Την τελευταία ζαριά» για το Brexit ρίχνει ο βρετανός πρωθυπουργός που βρίσκεται σήμερα (17/2) στο Μπέλφαστ για να συναντήσει τοπικά πολιτικά κόμματα, με τις εικασίες να αυξάνονται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα Telegraph, πηγές αναφέρουν ότι μια συμφωνία για τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σουνάκ θα μεταβεί στη Γερμανία αργότερα για να συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Foreign Office είπε ότι αυτό ήταν μέρος του «εποικοδομητικού διαλόγου με την ΕΕ για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων που λειτουργούν για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι τα σχέδιά του είναι ένα «στοίχημα υψηλού ρίσκου», με τους Times να λένε ότι ξεκινά μια «έντονη διπλωματία» για να «πουλήσει» τη συμφωνία στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι η εμπορική συμφωνία που συμφωνήθηκε για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών πέρα ​​από τα χερσαία σύνορα της Ιρλανδίας μετά το Brexit και βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού αδιεξόδου. Τα ενωτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση αποτελεσματικών εμπορικών συνόρων κατά μήκος της Θάλασσας της Ιρλανδίας υπονομεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα κόμματα είναι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας που εισήχθη τη δεκαετία του 1990 ως τρόπος τερματισμού δεκαετιών βίας εκτός εάν επιλυθούν οι ανησυχίες του.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More