Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία ογκολογικών ασθενών

Λύση στα προβλήματα ογκολογικών ασθενών, τα οποία χρήζουν άμεσης θεραπείας δίνει μια νέα μέθοδος, που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως φαίνεται στα πλάνα της ΕΡΤ, ο Βασίλης Σαχπεκίδης επιμελητής καρδιολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου χρησιμοποίει την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να πάρει βέλτιστες εικόνες για την καρδιά του ασθενούς.

Πρόκειται για έναν υπέρηχο καρδιάς που με ειδικούς αλγόριθμους μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά από ειδική εκπαίδευση και ένας γιατρός άλλης ειδικότητας προκειμένου να αναγνωριστεί έγκαιρα η καρδιακή δυσλειτουργία, που σχετίζεται με την θεραπεία του καρκίνου.

Η ειδική αυτή εφαρμογή, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει λύσεις σε γιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο οι ογκολογικοί ασθενείς δεν θα καθυστερούν τις θεραπείες τους.

Για αυτή την εφαρμογή πραγματοποιήθηκε ειδική μελέτη τα αποτελέσματα, της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο καρδιακής απεικόνισης στη Βαρκελώνη και απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Ήδη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουν εκπαιδευτεί για αυτό το σκοπό ογκολόγοι αλλά και μια νοσηλεύτρια του ογκολογικού τμήματος.

Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More