Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τζενίν κι ο φαύλος κύκλος αίματος Ισραηλινών-Παλαιστινίων 

Τα αίτια κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και μήνες, με κορύφωση την αιματηρή επέμβαση του στρατού του Ισραήλ στον προσφυγικό οικισμό της Τζενίν και το κατά πόσον η σύγκρουση θα σταματήσει ή θα συνεχιστεί σε άλλα μέρη της Δυτικής Οχθης και της Γάζας αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). 

Παραλλήλως, εξετάζεται η μεγαλύτερη πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ μετά τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και της θρησκευτικής και σιωνιστικής άκρας δεξιάς, αλλά και η απώλεια της επιρροής της Παλαιστινιακής Αρχής σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και των ριζοσπαστικών οργανώσεων των Παλαιστινίων. Παρουσιάζεται, επίσης, η έλλειψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών εδώ και χρόνια για το πρόβλημα της περιοχής, αλλά και η επίδραση στο παλαιστινιακό ζήτημα από τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που βιώνει η Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα.   

Εν τέλει, τρεις δεκαετίες μετά τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Οσλο, η ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται απομακρυσμένη όσο ποτέ.  Είναι ο ίδιος φαύλος κύκλος αίματος που ανοίγει κάθε φορά από την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση. Το σύνηθες εδώ και καιρό ήταν η αναμέτρηση αυτή να γίνεται στην πολύπαθη Γάζα. Αυτή τη φορά όμως, επίκεντρο ήταν η Δυτική Όχθη και η Τζενίν.  

Καλεσμένος για τη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων ήταν ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκειών της Μ. Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών  στο ίδιο ΑΕΙ. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More