Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τηλεθέρμανση παραμένει η φθηνότερη επιλογή

Η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και μεταφέρεται για θέρμανση πόλεων  και κτηρίων παραμένει ο πιο φτηνός τρόπος θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Λόγω της απολιγνιτοποίησης της περιοχής του Αμυνταίου η τηλεθέρμανση προέκυψε ως ανάγκη στην Δυτική Μακεδονία. Δυο βιολέβητες, κόστους 4,5 εκατ. €, κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, σημειώνει ο Άνθιμος Μπιτάκης, δήμαρχος Αμυνταίου.

Η τηλεθέρμανση είναι μια φτηνή λύση, αν και υπήρξε μια αύξηση της τιμής κατά 10%, καθώς το ενεργειακό κόστος τετραπλασιάστηκε. Προ κρίσεως το βιοκαύσιμο πέλετ κόστιζε 60 ευρω ο τόνος, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 500- 600 ευρώ/τόνος. Συγκρινόμενη η τηλεθέρμανση με τα άλλα είδη θερμάνσεως, όπως το πετρέλαιο είναι φθηνότερη κατά 50% για τους κατοίκους του Αμυνταίου.

«Η τηλεθέρμανση δεν είναι μόνο μια νέα εναλλακτική πηγή ενέργειας, αλλά “πυροδοτεί” και μια νέα οικονομία στην περιοχή», λέει ο κ. Μπιτάκης.

Τα αγροτικά υπολείμματα, που θεωρούντο άχρηστα βρίσκουν νέα χρήση στην τηλεθέρμανση. Είναι μια καινοτόμος δράση που αυξάνει το εισόδημα των αγροτών και δίνει νέες θέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες παραδίδουν τα υπόλοιπα της καλλιέργειας π.χ του καλαμποκιού στην επιχείρηση αντί να τα καίνε, προκαλώντας κινδύνους πυρκαγιών και αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Περίπου 20.000 με 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, παραδίδουν τα υποπροϊόντα που αξιοποιούνται για την τηλεθέρμανση.

«Οι περιβαλλοντικοί όροι που συνοδεύουν την άδεια λειτουργίας ορίζουν πως το ανώτατο όριο χρήσεως λιγνίτη είναι 49% και βιομάζας 51%. Εν τούτοις χρησιμοποιείται ακόμη μικρότερη ποσότητα λιγνίτη στο 25% και το υπόλοιπο 75% είναι από βιομάζα. Όταν ο λιγνίτης θα καταργηθεί πλήρως τότε θα χρησιμοποιείται μόνο βιομάζα».

Πρωτοπόρος του συστήματος η Πτολεμαΐδα το 1960, εφήρμοσε την τηλεθέρμανση στον οικισμό της ΔΕΗ στην Εορδαία και σταδιακά επεκτάθηκε σε Κοζάνη, Αμύνταιο, Φιλώτα, Μεγαλόπολη και Σέρρες, πόλεις που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More