Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η  χαμένη βιβλιοθήκη του Ιβάν Τρομερού – Άλυτο παραμένει το ιστορικό αίνιγμα

Για εκατοντάδες χρόνια τσάροι της δυναστείας Ρομάνοφ, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές και ιδιώτες αναζητούν την θρυλική βιβλιοθήκη του τσάρου της Ρωσίας Ιβάν Δ΄ του επονομαζόμενου Ιβάν ο Τρομερός. Στη συλλογή της υπήρχαν σπάνια χειρόγραφα και βιβλία από αρχαιοτάτους χρόνους, την Αρχαία Ρώμη και τον Μεσαίωνα, που για εκατοντάδες χρόνια μάζευαν οι Βυζαντινοί λόγιοι.  

Το 1472 όλον αυτόν τον πνευματικό πλούτο τον έφερε από την Ιταλία στη Ρωσία η Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα (ανιψιά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ’, σύζυγος του Μεγάλου Πρίγκιπα της Μόσχα Ιβάν Γ΄ και γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού).  

Από τα εφηβικά του χρόνια ο Ιβάν, αφού ανέβηκε στο θρόνο της Μόσχας, περνούσε πολλές ώρες στην βιβλιοθήκη που κληρονόμησε από τη γιαγιά του. Ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν από τους πιό μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του, μελετούσε πολύ την ιστορία, κείμενα για τους αρχαίους πολιτισμούς που έχουν χαθεί. Ο θρύλος λέει ότι στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν χειρόγραφα από την Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη.   

Αλληλογραφούσε με την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄, προωθούσε το εμπόριο μεταξύ της ανερχόμενης Αγγλίας και Ρωσίας. Ο Ιβάν εμπλούτισε την βιβλιοθήκη με μεγάλης αξίας βιβλία και χειρόγραφα.  

Ως ευφυής πολιτικός αντιλαμβάνεται ότι έρχονται ζοφεροί χρόνοι και φροντίζει να αποθηκευτούν σε μυστικό μέρος τα μεγάλης αξίας βιβλία.  

Ο Μιχαήλ – πρώτος τσάρος της δυναστείας τον Ρομάνοφ (1613-1917) διέταξε να βρεθεί η βιβλιοθήκη. Έρευνες έχουν γίνει στο Κρεμλίνο, σε άλλα σημεία, και στην εποχή του Μέγα Πέτρου και αργότερα από άλλους τσάρους. Συνεχίστηκαν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.  

Οι μελέτες, οι επιστημονικές συζητήσεις και η έρευνα συνεχίζονται και σήμερα. 

Πηγή: RIA Novosti

Μετάφραση: Γιώργος Γιαννακόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More