Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η 13η μαθηματική εβδομάδα

Για πρώτη φορά μια πόλη της περιφέρειας ανοίγει τις εργασίες της 13ης μαθηματικής εβδομάδας, που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στην Λάρισα και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου.   

Ηδημοσιογράφος της ΕΡΤΜίνα Μαυρογιάννη, από το Μουσικό Σχολείο της πόλεως  παρουσιάζει τους σκοπούς της εκδήλωσης.   

Η θεματολογία της Μαθηματικής Εβδομάδας είναι πλούσια και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές συνεδρίες με περιεχόμενο όπως: Εργασίες Ανάλυσης, Εργασίες Γεωμετρίας, Στοχαστικά Μαθηματικά, Προτάσεις διδασκαλίας των Μαθηματικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, Θέματα από την Ιστορία των Μαθηματικών, Έρευνες, Πανελλαδικές Εξετάσεις, Δημοσιεύσεις πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών, Τεχνολογία, σεμινάρια κ.α., εξηγεί ο Κώστας Καραμπάτσας πρόεδρος της. ελληνικής μαθηματικής εταιρείας Λάρισας.

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής με τα Παραρτήματα ΕΜΕ Λάρισας, Πιερίας και Καβάλας, με το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Καβάλας. Συμμετέχουν δεκάδες Καθηγητές ΑΕΙ, ερευνητές, σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί Β/βάθμιας και Α/βάθμιας εκπαίδευσης, ακόμη και υποψήφιοι Διδάκτορες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη για την ημερίδα που έχει θέμα «Τα Μαθηματικά ανάμεσα στην Ανθρώπινη και Τεχνητή Νοημοσύνη». Οι νέοι, πρέπει να αναστοχαστούν και να συνεισφέρουν πολλά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει ο Χρόνης Μωυσιάδης, ομότιμος καθηγητής μαθηματικών του ΑΠΘ.

Στην Κίνα είναι γεγονός. Καταργούνται οι οδηγοί λεωφορείων και αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε λίγα χρόνια, όπως σημειώνει ο κ. Μωυσιάδης, δεν θα υπάρχουν οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως υπάρχουν όρια και πρέπει να μπούν κανόνες για να μην ξεφύγει σε κάτι ανεξέλεγκτο.

Η μαθηματική εταιρεία βλέπει μια ευκαιρία να συναντηθούν όλοι όσοι αγαπούν τα μαθηματικά και να συζητήσουν για αυτά που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της ζωής μας, δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί. Όσοι αντιδρούν επικαλούνται έλλειψη διαφάνειας, συναισθημάτων, ασφάλειας και ηθικών αναστολών. Ωστόσο, το πλαίσιο που θα καθορίζει τα όρια εντός των οποίων θα εξελιχθεί πρέπει να είναι αποτέλεσμα καθολικής αποφάσεως της παγκόσμιας κοινότητας. Ποιος θεωρεί ότι αυτό θα είναι εφικτό; Η θα πρέπει να απαγορευτεί εξ’ αρχής, κάτι που είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοστεί από όλους, ή το ρεύμα της εξέλιξης θα παρασύρει τους αντιδρώντες και μάλλον δυσάρεστα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αναγκαίοι την επομένη ημέρα. Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας εξελίσσονται σε υποθέσεις εργασίας.     

Τα ανωτέρω διλλήματα έχουν την σημασία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο σημερινός κόσμος εφαρμόζει τις αρχές που επικαλείται. Τουναντίον. Πέρα όμως από την ψυχρή λογική ενός κομπιούτερ, που ίσως είναι προτιμότερη από την παρορμητική, άλογη ανθρώπινη συμπεριφορά, η διδασκαλία σε κάθε βαθμίδα, η απονομή του νόμου, η φροντίδα και θεραπεία ασθενών, η επιστημονική έρευνα από ακούραστους, διαρκώς και πλήρως ενημερωμένους κομπιούτερ, δεν είναι αμελητέα, ενώ η ΑΙ δεν υστερεί σε φαντασία και σε κάθε μορφή δημιουργικότητας στην τέχνη, την  μουσική, την λογοτεχνία, κοκ.. Η ΑΙ είναι το σημείο όπου παύει η διάκριση μεταξύ σκέψεως και γνώσεως. Μοιάζει με την στιγμή της “δημιουργίας του Αδάμ”, στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More