Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Dani Klein, η “φωνή” των Vaya Con Dios στο ertnews: “H ανθρωπότητα να επιλέξει την ελευθερία και την ειρήνη”

Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από το τελευταίο άλμπουμ των Vaya Con Dios “The Ρromise” και τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψαν με το “Shades Of Joy”, ένα άλμπουμ που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η “φωνή” του βέλγικου γκρουπ Dani Klein μίλησε στο ertnews από τις Βρυξέλλες, όπου ζει και μας ευχήθηκε για τη νέα χρονιά. Γιατί αν η Πρωτοχρονιά φέρνει στις ζωές μας κάτι διαφορετικό αυτό είναι ελπίδα και η επιθυμία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα ή να ξαναρχίσουμε κάτι που αγαπάμε. Και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει στις μέρες μας.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μας επέτρεπαν να ταξιδέψουμε εκτός Βελγίου, ήθελα να επιστρέψω στην Ισπανία, όπου είχα ένα δεύτερο σπίτι, αλλά δεν μπορούσα. Στην πόλη επιτρεπόταν να έχουμε μόνο δύο επαφές, οπότε όλοι βαριόντουσαν λίγο… Ο Thierry Plas (κιθαρίστας και συμπαραγωγός) και ο François Garny (μπασίστας και συμπαραγωγός) βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με εμένα, αφού όλα έμοιαζαν ακίνητα στον κόσμο της μουσικής. Ο Τhierry πρότεινε να μαζευτούμε οι τρεις μας και να παίξουμε μουσική για να περάσει η ώρα. Το κάναμε και η πανδημία κράτησε τόσο πολύ που στο τέλος είχαμε ολοκληρωμένα έντεκα τραγούδια. Είναι μια δουλειά που με έκανε να νιώσω πολύ περήφανη», λέει η Dani Klein για την περίοδο που άρχισαν να δημιουργούν ξανά.

Με πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια άλμπουμ στο ενεργητικό τους, οι Vaya con Dios αναδείχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ως το πιο επιτυχημένο συγκρότημα του Βελγίου. Η τραγουδίστρια με τη χαρακτηριστική φωνή Dani Klein, ο Dirk Schoufs και ο Willy Lambregt  (αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Jean-Michel Gielen) συνέθεσαν ξεχωριστά ποπ κομμάτια. Τα εσωτερικά προβλήματα του γκρουπ και ο αναπάντεχος θάνατος του Schoufs το 1991 έκαναν την Klein να συνεχίσει με νέους συνεργάτες, μέχρι την αναστολή της μπάντας το 1996. Από τα μέσα των ‘90’ς οι Vaya Con Dios επέστρεψαν το 2004 με το “The Promise” και το 2006 το “The Ultimate Collection“, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Xρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν σχεδόν είκοσι χρόνια για να ακούσουμε νέα δουλειά τους.

Η ίδια στο σχόλιο μου ότι παραμένει δημιουργική και πως ακούγοντας το νέο single “Shades of joy” την αναγνωρίζω σε αυτό απαντά «Ο κόσμος είναι γεμάτος αδικίες και τραγωδίες, ωστόσο μπορούμε να ζήσουμε και πολύ χαρούμενες στιγμές. Νομίζω ότι το μυστικό είναι να βρίσκουμε χαρά σε απλά πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε».

Οι μουσικοί του Βελγίου κουβαλούν τη «βαριά» κληρονομιά του Jacques Brel ή του διάσημου Adolphe Sax, του εφευρέτη του σαξοφώνου. Από το Βέλγιο προέρχονται εξαιρετικές μπάντες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι rock/indie μπάντες, όπως οι Deus, Zita Swoon, K’s Choice και οι Balthazar που γνωρίζουν επιτυχία τα τελευταία χρόνια και οι Warhaus τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ακόμα και πανκ σκηνή στο Βέλγιο και το ντουέτο έχει δηλώσει πως όταν ήταν νεότεροι είχαν και τέτοιες επιρροές.  Από όλους τους παραπάνω, ωστόσο, οι Vaya Con Dios υπήρξαν οι πιο δημοφιλείς με ένα είδος που οι ίδιοι δημιούργησαν συνδυάζοντας ετερόκλητα στοιχεία από τη jazz, τη rhythm n’ blues, το chanson, τη gypsy μουσική και τη latin pop.

«Οι μουσικοί εμπνέονται από τη μουσική που ακούν. Οι συγγραφείς αντίστοιχα  εμπνέονται από τα προηγούμενα έργα της λογοτεχνίας και της ποίησης. Η έμπνευση προήλθε από τα βιβλία που διάβασα και τα τραγούδια που άκουγα. Η ποικιλία των μουσικών στυλ που εντοπίζει ο ακροατής, θα έλεγα πως προήλθαν από τον πατέρα μου, ο οποίος είχε μια συλλογή από πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Συνήθιζε να ακούει μουσική από όλο τον κόσμο. Αυτά ήταν ακούσματα που με διαμόρφωσαν», απαντά.

H αγαπημένη της περίοδος στη μουσική δηλώνει πως είναι «τα τραγούδια των δεκαετιών των 70’ς και 80’ς, ίσως επειδή ήμουν νέα τότε. Τώρα ακούω όλα τα είδη μουσικής και ανακαλύπτω καλλιτέχνες τους οποίους δεν ήξερα, αλλά η μουσική τους μου αρέσει πολύ, όπως οι Gabriels ή οι Rag’n Bone Man».

Mε μεγάλη εμπειρία πάνω από 40 χρόνων στη σκηνή και στα στούντιο ηχογραφήσεων η ίδια δε κρύβει τη συγκίνηση της για την επαφή με το κοινό, όπως για παράδειγμα την υπογραφή των βινυλίων και των cd του γκρουπ στο μυθικό μπαρ Archiduc στις Βρυξέλλες. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι αυτήν την περίοδο δε σχεδιάζουν κάποια περιοδεία και πως προτιμά να βρίσκεται στο στούντιο, «μια διαδικασία που μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε κουκούλι», όπως τονίζει.

Οι Vaya Con Dios είχαν παίξει ζωντανά στην Αθήνα το 2005. Επί σειρά ετών ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζουν τα single τους όπως τα “Puerto Rico”, “Don’t Cry for Louie”, “Nah Neh Nah” και “”What’ s a Woman”  ή το “Just a friend of mine” το πρώτο τους single, πίσω στο μακρινό 1987, που εξακολουθούν να παίζονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Μας άρεσε πολύ στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι είμαστε πολύ δημοφιλείς και είχαμε πουλήσει πολλούς δίσκους στη χώρα σας», δηλώνει. «Πολλοί φίλοι μου που ζουν στην Ελλάδα ή έρχονται στη χώρα σας για διακοπές μου είπαν ότι η μουσική μας ακούγεται ακόμα στο ραδιόφωνο» καταλήγει.

Στην εποχή, κατά την οποία η πλειοψηφία του κοινού ακούει μουσική μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες αποφεύγει να απαντήσει για το αν νιώθει νοσταλγία ή όχι για τις προηγούμενες εποχές. «Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει πολύ, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν πάντα μια επιχείρηση που έβγαζε χρήματα. Δυστυχώς…», τονίζει.

«Είμαι πλέον αρκετά μεγάλη, γίνομαι 71 ετών την 1η Ιανουαρίου, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, απλά παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται. Προσπαθώ μονάχα να απολαμβάνω κάθε μέρα ό,τι κι αν κάνω» σχολιάζει, όταν τη ρωτώ για το τι θα ευχόταν για το επόμενο διάστημα.

Και καθώς η κουβέντα πλησιάζει προς το τέλος της λέει «Έφτασαν πια τα Χριστούγεννα. Εύχομαι η ανθρωπότητα να γίνει εξυπνότερη και να επιλέξει την ελευθερία και την ειρήνη από την άγνοια και τον πόλεμο. Καλά Χριστούγεννα σε εσάς, στο ertnews, το κοινό μου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Δείτε την ανάρτησή της για τα φετινά Χριστούγεννα:

Διαβάστε επίσης:

Η Dani Klein και οι Vaya con Dios στον Kosmos 93,6 | 20.11.2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More