Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ford καταλήγει σε προσωρινή συμφωνία με τους Καναδούς εργαζομένους της για μια νέα συλλογική σύμβαση

Η Ford και το καναδικό σωματείο Unifor ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης που θα είναι σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από περίπου 5.600 εργαζόμενους της Ford που εκπροσωπούνται από τη Unifor. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές ούτε από την εταιρεία ούτε από το σωματείο.

Ωστόσο, η Unifor, η οποία εκπροσωπεί περίπου 20.000 εργαζόμενους σε Ford, General Motors (GM) και Stellantis, ανέφερε σε δήλωση ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει «θεμελιώδη και μετασχηματιστικά επιτεύγματα» που ανταποκρίνονται στις βασικές απαιτήσεις για συντάξεις, μισθούς και τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η συμφωνία έρχεται λίγες ώρες πριν από την προθεσμία που έδωσε η Unifor για την αποφυγή απεργίας στα εργοστάσια της Ford στον Καναδά. Η Unifor ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι αποφάσισε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις κατά 24 ώρες αφού έλαβε μια «σημαντική προσφορά της τελευταίας στιγμής» από τη Ford. Το συνδικάτο ανέφερε ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή χάρη στη χρήση «του πιο ισχυρού όπλου: του δικαιώματος στην απεργία».

Η Unifor θα χρησιμοποιήσει πλέον ως πρότυπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ford στις διαπραγματεύσεις με την GM και τον Stellantis για την υπογραφή των συλλογικών τους συμβάσεων. Η συμφωνία στον Καναδά έρχεται ενώ το αμερικανικό σωματείο United Auto Workers (UAW) διαπραγματεύεται με τις GM, Ford και Stellantis την υπογραφή  συλλογικής σύμβασης για περίπου 146.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διαπραγματεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται, ενώ η Τετάρτη σηματοδοτεί  την έκτη ημέρα απεργιών σε τρία αμερικανικά εργοστάσια της GM, της Ford και της Stellantis. Η UAW προκήρυξε τις απεργίες αφού έληξε η προθεσμία που έδωσε το συνδικάτο στους τρεις μεγάλους Αμερικανούς κατασκευαστές για να καταλήξουν σε συμφωνία εργασίας. Το συνδικάτο των ΗΠΑ έχει επίσης προειδοποιήσει ότι  εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, άλλα εργοστάσια θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Ανταπόκριση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More